Plan voor stationsgebied Dijk & Waard bekendgemaakt

Plan voor stationsgebied Dijk & Waard bekendgemaakt

Alkmaar – De gemeentes Heerhugowaard en Langedijk hebben het masterplan voor het nieuwe stationsgebied, ‘station Dijk en Waard’ gepubliceerd. De fusiegemeente wil het station vernieuwen om aan te haken bij het grotere netwerk van de Randstad en Noord-Holland-Noord. 

De afgelopen jaren hebben zowel Heerhugowaard als Langedijk flinke stappen gemaakt om zich te meten met andere grote steden in de kop van Noord-Holland. Onlangs hebben de gemeentes aangegeven per 1 januari 2022 te gaan fuseren tot de gezamenlijke gemeente Dijk en Waard, om zich op deze wijze kunnen meten met steden als Hoorn en Alkmaar. De nieuwe gemeente ziet het aanpakken van het stationsgebied in Heerhugowaard als de eerste stap richting dit doel.  

Het masterplan voor het stationsgebied Dijk & Waard biedt inzicht in de ambitie van de fusiegemeente. Het station moet gaan dienen als knooppunt tussen de kop van Noord-Holland en de randstad. Qua grootte overtreft het nieuwe station de stations van grote buursteden als Alkmaar en Hoorn. Het gebied rondom het nieuwe station zal ook worden aangepakt en uitgebreid. Duurzaamheid staat hierbij centraal. 

Het stationsgebied moet volgens het masterplan uitgroeien tot een culturele trekpleister. Voor alle zijden van het gebied is er een duidelijk doel opgesteld. Zo wordt de Westtangent omgetoverd van een doorgaande provinciale weg naar een aantrekkelijke groene stadsboulevard en moet de Umbriellaan gaan dienen als een onderwijstuin. Daarbovenop moet het nieuwe stationsgebied de weg tussen Heerhugowaard en Langedijk verkleinen en makkelijker maken, om op deze wijze de nieuwe gemeente te verbroederen. 

Een officiële datum waarop de werkzaamheden gaan beginnen is er nog niet. De gemeente heeft wel aangegeven, dat ondanks de coronacrisis en tekorten in de begroting, in het najaar van 2020 te willen starten. De eerste fase van het stationsgebied wordt in een termijn van vijf jaar gerealiseerd. De gemeente geeft aan namelijk genoeg middelen in haar reserve te hebben om de eerste vijf jaar zonder problemen te financieren. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *