Werken als gastouder in de tweede Coronagolf

Werken als gastouder in de tweede Coronagolf

CASTRICUM- Inmiddels is de tweede coronagolf in Nederland een feit. De maatregelen worden steeds strenger en veel bedrijven moeten weer sluiten. Als ZZP’er kan dit voor veel nadelen zorgen. Ook gastouders kunnen misschien verwachten binnenkort hun deuren weer te moeten sluiten.

 Als gastouder ben je iemand die kinderen in jouw eigen huis opvangt. Eigenlijk is een gastouder heel erg vergelijkbaar met een crèche, maar is het een stuk kleinschaliger en dus een opvang aan huis. Met het werk als gastouder is het dan ook niet te vermijden om in aanraking te komen met andere mensen. Er bestaat dus een kans dat gastouders op een dag weer hun deuren zullen moeten sluiten, zoals in de eerste coronagolf, vanwege de maatregelen.

Saskia Koning is al ruim 10 jaar gastouder in Castricum. Ze moest gedurende de eerste coronagolf sluiten van het RIVM. Koning verwacht echter niet dat dit tijdens de tweede golf weer zal moeten. Ze zegt dat er geen groot risico is in de beroepsgroep aangezien kinderen het virus niet snel overdragen. Ze heeft dan ook geen maatregelen genomen voor het geval ze wel haar opvang moet sluiten. Koning vindt het nastreven van de maatregelen totaal niet lastig en zegt dat alleen het haal en breng moment met de ouders nu anders is. Dingen als speelgoed desinfecteren en handen wassen deed ze al vaak. Ze heeft besloten dat de ouders nog binnen mogen komen alleen altijd anderhalve meter afstand moeten houden.

Een andere gastouder uit Castricum is Wilma Schipper, inmiddels doet ze dit werk bijna 6 jaar. Tijdens de eerste golf moest ze sluiten. Schipper zegt: “Ondanks de sluiting tijdens de eerste golf zie ik dit niet weer gebeuren. We weten nu meer en kinderen brengen nou eenmaal het virus niet snel over op anderen.” Ze heeft wel in haar nieuwe contract opgesteld dat de ouders door moeten betalen als ze om vergelijkbare redenen weer dicht moet. Om zich aan de maatregelen te houden mogen de ouders niet binnenkomen en houdt ze zo veel mogelijk afstand. Naar de winkel gaan met de kinderen doet ze ook niet meer vanwege de drukte en spullen als kinderstoelen worden vaker gereinigd. Schipper laat weten dat het sommige dagen nu een stuk rustiger is, omdat kinderen bij klachten naar huis moeten: “Hier zullen geen problemen door ontstaan, want bij ziekte van een kind betalen ouders altijd door.” Wel is haar opgevallen dat na de eerste golf er veel nieuwe aanvraag was voor opvang, maar of dit met corona heeft te maken durft ze niet te zeggen.

Beide gastouders zien deze tweede golf niet als een grote bedreiging. Kinderen brengen het virus minder snel over waardoor er minder risico is in het vak. Daarnaast zijn ze overtuigd dat het contact met de ouders minimaal genoeg is om veilig open te kunnen blijven.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *