Sociale media breekt zelfverzekerdheid | column

Sociale media breekt zelfverzekerdheid | column

Als ik om me heen kijk zie ik dat bijna iedereen een telefoon in zijn of haar hand heeft. Sociale media is erg belangrijk in ons leven, wie heeft er nou geen Instagram of Facebook? Sociale media heeft positieve maar ook zeker negatieve punten. Sociale media verbindt ons met elkaar maar het maakt ons ook onzeker.

Elke keer wanneer ik mijn Instagram account open, zie ik mooie vrouwen en mannen verschijnen op mijn scherm. Hoe langer ik ernaar staar, des te onzekerder ik word. Ik vraag me hierdoor vaak genoeg af waarom ik niet mooier geboren ben? Waarom heb ik niet zulke grote ogen? Waarom heb ik niet zo’n scherpe kaaklijn? Deze vragen dwalen vaak in mijn hoofd rond wanneer ik op Instagram kijk. Ik geef mezelf ook zeker de schuld van deze negatieve gedachtes. Ik kan er namelijk ook voor kiezen om deze ‘perfecte’ mensen op Instagram te ontvolgen, maar dat doe ik niet. De reden hiervoor is dat ik graag naar mooie mensen kijk, ik heb eigenlijk geen idee waarom dat zo is. Iemand met het ‘perfecte’ leven in mijn ogen, motiveert me om het beste uit mezelf en mijn leven te halen.

Wanneer ik een foto plaats op Instagram krijg ik veel reacties van mensen, vaak word er gezegd dat ik mooi ben. Natuurlijk vind ik het lief dat mensen zulke dingen zeggen maar wanneer ik verder kijk op Instagram zie ik weer een foto van iemand die in mijn ogen mooier is dan dat ik ben. Op zo’n moment voel in mijn zelfverzekerdheid weer weggaan, het verdwijnt als sneeuw voor de zon. Ik weet ergens in mijn achterhoofd wel dat veel mensen gebruik maken van filters of plastische chirurgie. Hierdoor ga ik alleen maar denken dat ik deze ook nodig heb om mezelf mooi te vinden, om ‘perfect’ te kunnen zijn in anderen hun ogen.

Ik heb het idee dat sociale media te veel invloed krijgt op mensen. Men voelt de druk om zichzelf te verbeteren. Maar wanneer is het genoeg? Wanneer hou je op met jezelf neer te halen en te accepteren hoe je eruitziet en wie je bent? Deze vraag stel ik mezelf bijna elke dag. Het antwoord op deze vraag weet ik nog steeds niet. Elke dag kijk ik in de spiegel en probeer ik iets te vinden in mijn uiterlijk waar ik tevreden over ben. Ik weet zeker dat ik over een tijdje, dit kunnen maanden of jaren zijn, mezelf zal accepteren maar dit kost tijd. Mede door sociale media zal het accepteren van mezelf moeilijk worden.

Er worden de laatste tijd steeds meer foto’s gedeeld van mensen die laten zien hoe ze eruitzien zonder filter of toegeven dat ze onder het mes zijn gegaan. Ik hoop dat dit doorgezet wordt en dat mensen zien dat niet alles is wat het lijkt. Iedereen is mooi op een andere manier, uniek, we moeten het alleen leren te accepteren.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *