17 jaar en een bedrijf tijdens de corona crisis

17 jaar en een bedrijf tijdens de corona crisis

UITGEEST- Sten Rademaker is een zeventienjarige ondernemer. Midden in de corona crisis is hij druk bezig met zijn bedrijf Highpixel. Met zijn camera filmt hij bij festivals, maakt hij bedrijfsvideo’s voor restaurants en filmt hij in de weekenden bij uitgaansgelegenheden. Net toen hij zijn eerste jaar in wilde gaan met zijn bedrijf raakte COVID-19 hem en zijn bedrijf hard.

Sten, kan je iets over jezelf en je eigen bedrijf Highpixel vertellen?

“Mijn naam is Sten Rademaker. Ik ben 17 jaar oud en kom uit Beverwijk. Ik studeer op het Mediacollege in Amsterdam en sinds januari ben ik officieel begonnen met mijn eigen bedrijf: Highpixel. Dit is een videoproductiebedrijf waar wij video’s maken voor bedrijven, festivals en andere gelegenheden.”

Je bent pas 17 jaar maar hebt toch al een eigen bedrijf, hoe ben je op het idee gekomen om een eigen bedrijf te beginnen?

“In 2013 ben ik begonnen met het maken van video’s. Dit was natuurlijk als hobby en de kwaliteit en de video’s zelf zagen er totaal nog niet goed uit. Dit ben ik blijven doen tot ik in 2018 voor het eerst echt opdrachten kreeg van klanten. Dit werd allemaal steeds serieuzer en ik begon steeds beter te worden in het filmen en bewerken van deze video’s. In januari 2020 ben ik daarom een echt bedrijf gestart. Inmiddels bestaan we bijna een jaar en hebben we al meer dan 100 opdrachten afgerond met Highpixel.”

Was het filmen en het bewerken van video’s al langer een hobby van je?

Ja, het is begonnen als een hobby. Dit deed ik op YouTube samen met twee vrienden. Ik heb toen korte films en game video’s gemaakt. Daarnaast heb ik in het begin wel video’s gemaakt voor vrienden en kleinere YouTubers maar toen nog niet zo serieus als dat ik dat nu doe natuurlijk!”

Volg je een studie die gerelateerd is aan je bedrijf?

“Zeker! Ik zit nu in het tweede jaar van mijn studie “audiovisueel” op het Mediacollege in Amsterdam. Het is een best leuke opleiding al is het voor mij nog niet zo heel lastig. Daarnaast leer ik heel veel van andere mensen. Ik heb een tijdje in Rotterdam gewerkt voor een groot videoproductie bedrijf en daar heb ik tot nu toe het meest geleerd en dat was echt mijn opstap tot het beginnen van een echt bedrijf.”

Midden maart begon een slechte periode voor veel bedrijven door het coronavirus, heb jij hier last van gehad?

“Normaal gesproken maak ik video’s voor events en artiesten. Toen de eerste golf kwam kon ik dit niet meer doen. Toen heb ik mijn bedrijf omgegooid en zijn we ons gaan focussen op bedrijven en horeca. We kregen het steeds drukker en het ging eigenlijk beter dan voorheen. Nu de tweede golf van besmettingen door het land trekt, merken we dat we er echt wel veel last van hebben. Veel opdrachten worden gecanceld en de horeca is dicht. We proberen nu creatief en optimistisch te zijn. Gelukkig zijn we nog jong en komt hopelijk alles goed.”

Wat stond er deze zomer allemaal op de planning wat nu niet door heeft kunnen gaan dankzij het corona virus?

“Het zijn vooral de evenementen die niet door kunnen gaan. Daarnaast is op dit moment de horeca ook gesloten en dat zorgt ook dit voor minder klussen. Ik had een deal met een restaurant in Amsterdam voor zes video’s. Die is bijvoorbeeld gecanceld. Dit merk je wel en het is erg vervelend.”

Heb jij als kleiner bedrijf minder last van het coronavirus dan groter bedrijven met vaste lasten? En zie je dat als een kans?

“Dat ligt eraan. Allereerst zijn er nog steeds bedrijven die nog voor de volle 100% functioneren dus ten opzichte van die bedrijven heb ik geen voordeel. Maar er zijn ook zeker bedrijven die nu minder winst maken of zelfs zwaar verlies draaien. Ten opzichte van deze bedrijven heb ik zeker een voordeel. Mijn bedrijf is nog redelijk klein. Ik heb wel een aantal vaste lasten per maand maar die vallen mee. Voor de rest is alles winst. Dus ik blijf vooruit gaan en groeien terwijl andere bedrijven misschien moeten bezuinigen. Dit zie ik dan ook als een kans voor mij als beginnend bedrijf.”

Wat zijn je toekomstplannen als je kijkt naar je bedrijf?

“Wij willen ons in de toekomst meer gaan richten op social media marketing. Dit is het helpen van met hun social media kanalen. Ik wil graag groeien met Highpixel en hierdoor meer klussen krijgen. Na mijn studie (over twee jaar) hoop ik fulltime te kunnen gaan werken binnen mijn bedrijf. “

Wil je in de toekomst ook mensen in dienst nemen?

“Ja zeker! Voor nu ben ik nog een eenmanszaak. Wel werk ik standaard samen met mensen en doe ik eigenlijk niks meer alleen. Maar voor nu blijven dat partners en geen werknemers. In deze tijd met het coronavirus is dat ook best fijn!”

En privé? Wil je een andere opleiding gaan volgen als je klaar bent met het Mediacollege?

Voor nu wil ik na mijn huidige opleiding gaan stoppen met school. Ik hoop dan dat het coronavirus weg zal zijn zodat ik vol kan knallen met mijn bedrijf. Wellicht wil ik nog een korte opleiding of cursus gaan volgen rondom de thema’s leidinggeven en marketing.”

Bedankt voor je tijd en succes met je bedrijf!

Over de auteur

Max Vessies

- Journalist - 17 jaar - Schrijvend voor regio midden Noord-Holland

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *