Draai er niet omheen: scoliose

Draai er niet omheen: scoliose

Foto: Pinterest

Scoliose. Ongeveer 60.000 Nederlanders hebben het, er komen ieder jaar circa 1000 patiënten bij. Meestal komt het voor bij meisjes tussen de 10 en 18 jaar. Scoliose is een vergroeiing in de wervelkolom met een draaiing om zijn as. Scoliose ontstaat vaak doordat je sneller groeit dan je spieren kunnen bijbenen. Sommige mensen hebben een C-bocht, anderen hebben twee bochten in een vorm van een S.

Als je scoliose hebt wordt er een behandeling gekozen: veel fysiotherapie, dat heb je altijd, ongeacht hoeveel graden je scoliose is, een operatie voor hele heftige scoliose van boven de 40 graden, of je gaat een brace dragen.

Ik voel dat ik scoliose heb. Elke stap die je zet, voelt anders, maar ook pijnlijk. Op elke stoel waar je op gaat zitten, voelt het alsof je recht zit, maar je zit scheef. Je hebt vaker last van je schouders, knieën en heupen. Als je lang hebt gezeten, kan je vaak moeilijk opstaan.

Ik heb anderhalf jaar een brace gehad, omdat ik twee bochten van 30 graden had. Een brace loopt van onder je borst naar je oksel, tot je onderbuik. Altijd gezeik met dat ding. Het zit heel erg strak, kon soms bijna geen adem meer halen. Als je een keer jeuk hebt, kan je er amper bij. De zweterige hemdjes onder je brace, bah. Ik moest mijn brace dag en nacht om, ook toen het 42 graden Celsius was in Turkije op vakantie. Ik draai er niet omheen, het was vervelend.

Toch blijf ik het liefste positief, want dat zal je veel verder helpen in het leven. Mijn scoliose is namelijk 10 graden minder geworden in totaal, en dat is een ontzettend verbeterpunt. Ik beweeg graag, want dan voel ik mij vrij. Spieren versterken is belangrijk, dan heb je ook minder last. Ontspanning blijft het belangrijkste. Neem je rust.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *