Een mondkapje dragen. Of gewoon lekker niet.

Een mondkapje dragen. Of gewoon lekker niet.

Beeld: Joep Niewenweg

(Column)

UTRECHT – De slogan “Alleen samen krijgen we corona onder controle” lijkt geen indruk te maken op een grote groep Nederlanders. Ouderen in de supermarkt die geen mondkapje dragen, jongeren in het openbaar vervoer die ook best op een andere plek hadden kunnen zitten, voorbijgangers die prima 2 stappen naar rechts hadden kunnen doen en onbekenden die elkaar gewoon de hand schudden. Allerlei voorbeelden van gebeurtenissen die je liever niet tegenkomt in coronatijd.

Zijn burgers vergeetachtig? Hebben ze lak aan alle coronamaatregelen? Zijn ze egoïstisch? Zijn ze ervan overtuigd dat er niemand in hun omgeving vatbaar is voor het virus? Nemen burgers het virus wel serieus? Dit soort vragen spoken de laatste paar maanden steeds vaker door m’n hoofd. 

De laatste tijd kom ik veel mensen tegen die prima de 1,5-meter regel kunnen naleven, maar het om een of andere stomme reden gewoon niet doen. Deze voorbijgangers lopen met oogkleppen op. Blijkbaar is het dragen van oogkleppen ook een dringend advies sinds 30 september 2020. Wist ik niet, sorry. Naast het dragen van oogkleppen geldt er sinds de dertigste ook een dringend advies voor het dragen van een mondkapje. Bij het dragen van zo’n mondkapje wordt verzocht zowel je neus, mond als kin volledig af te dekken. Dit lijstje blijkt echter nog best ingewikkeld te zijn om te onthouden… Neus, mond en kin. Neus, mond en kin.

Ik denk dat de burger langzamerhand een beetje klaar is met alle strenge coronamaatregelen. Deze achteloze houding ten opzichte van het virus is alleen heel gevaarlijk. Niet alleen het coronavirus zelf, maar ook de houding ten opzichte van het virus is een virus. Mensen zijn kuddedieren en worden als het ware besmet door de menigte: “Als die oude vrouw geen mondkapje draagt in de supermarkt, hoef ik dit toch ook niet te doen?”. Blijkbaar wordt ook het dringende advies om oogkleppen te dragen niet altijd even netjes gehandhaafd…

Nogmaals, het dragen van een mondkapje is geen verplichting, maar een dringend advies. Dat is een feit. Wat ook een feit is, is dat we allemaal weer terug willen naar ‘het normale’. De slogan “Alleen samen krijgen we corona onder controle” moet een grote groep Nederlanders bewegen, zodat ze niet alleen de oogkleppen, maar ook de mondkapjes zullen dragen. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *