Column: Gezond Verstand

Column: Gezond Verstand

De eerste uitgave van het blad 'Gezond Verstand'.

Het was de middag van 30 september toen ik thuiskwam van een dag werken, ik deed de sleutel in het slot en draaide de deur open. Achter mij hoorde ik iemand roepen dat ik post heb. De man in een rode jas met een wollen muts keek mij aan en overhandigde mij een soort krant maar dan van papier waarvan de Donald Duck vroeger altijd gemaakt was. Ik bedankte de man en zwaaide naar hem. Terwijl ik mijn jas uit deed zag ik de kop van het amateuristisch in elkaar gezette krantje: ‘Gezond Verstand’. Mijn moeder is psycholoog dus ik dacht dat het voor haar zou zijn.

Toen ik beter keek vroeg ik mij af of het wel degelijk voor een psycholoog zou zijn. Op de voorkant stond een getekende versie van Mark Rutte die met een megafoon naar mensen stond te schreeuwen terwijl hij samen met onder ander Jaap van Dissel uit een doosje gesprongen kwam. Mijn twijfels namen nog verder toe nadat ik op de voorkant las: ‘Anatomie van de kunstmatige pandemie’. In plaats van het door te geven aan de psycholoog des huizes die hier hoogstwaarschijnlijk niks aan heeft, besloot ik het knutselwerkje van de beste man zelf te gaan lezen.

Het woord knutselwerkje schoot door mijn hoofd vlak voor het moment dat ik de ondertitel las: de oplage van dit blad is 1.000.000 (!). Het is de eerste uitgave en wordt nu al massaal verspreid, dit is niet een klein groepje mensen uit mijn gemeente maar een grote beweging tegen de maatregelen van de overheid. Ik loop naar mijn kamer en leg het krantje weg.

Diezelfde avond zie ik de schreeuwende Mark Rutte weer liggen en ik sla de eerste pagina open. Tussen de koppen: De Voorgeschreven Werkelijkheid, De agenda tegen de middenklasse en Anatomie van een kunstmatige pandemie zie ik dat alle bronnen te vinden zijn op hun website. Ik begin te lezen en kom van de ene bizarre bewering in de ander, het is zo sterk geschreven en onderbouwd dat ik zelf begin te twijfelen aan zaken waarvan ik tot op dat moment zeker was. Eén van de stukken waardoor ik ben gaan twijfelen is het door Tom Zwitser (historicus en directeur bij Blue Tiger Studio) geschreven stuk. Hierin stelt hij dat iedere economische crisis (waaronder de coronacrisis waar we nu middenin zitten) een agenda heeft tegen de kleine bedrijven en dat grotere bedrijven hier vervolgens van zouden profiteren. Daarmee wil ik trouwens niet zeggen dat ik geloof dat bijvoorbeeld de Amerikaanse overheid 9/11 heeft veroorzaakt en heeft gebruikt om een oorlog tegen het terrorisme te starten. Of dat de CO2 uitstoot van de mens het klimaat niet beïnvloed maar dat dit gebeurt door ‘gecorrumpeerde wetenschap met een politiek doel’.

Door de twijfel die er bij mij is ontstaan, als lezer die van tevoren niks aan nam van die onzin zoals dit begin ik mij zorgen te maken over de mensen die wel al twijfelde. Eén miljoen huishoudens hebben ditzelfde krantje ontvangen. Eén miljoen huishoudens die kunnen gaan twijfelen aan het gevoerde beleid, kan dit zorgen voor een opstand onder de burgers? Of erger nog een oorlog tussen de besturen van landen en de volken?! Ik besluit het krantje weg te leggen, ik zie de achterkant en dat stelt mij niet gerust: In de volgende versie van Gezond Verstand: PCR-testen werken niet en waarom zijn mondkapjes gevaarlijk?

Ik besluit het krantje weg te gooien en geen abonnement van 125 euro per jaar af te sluiten bij de werkgever van de man met de rode jas en de wollen trui. Ik besluit geen 24 exemplaren aan commentaar of complottheorieën te bestellen. Ik hoop dat met mij de andere miljoen huishoudens die dit hebben ontvangen hun ‘Gezonde Verstand’ gebruiken.

Over de auteur

Max Vessies

- Journalist - 17 jaar - Schrijvend voor regio midden Noord-Holland

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *