Ook bij de bus nu plastic schermen

Ook bij de bus nu plastic schermen

ALKMAAR –  Sinds afgelopen maandag kun je als reiziger in de Connexxion-bussen (regio Noord-Holland Noord) weer gebruik maken van de voordeur. Na 8 maanden lang alleen gebruik te kunnen maken van de achterdeuren om in- en uit te stappen, zijn er zoals in veel andere branches nu ook bij deze tak plastic schermen geplaatst. Zo kun je als buschauffeur weer goed contact maken met je reizigers zonder dat de besmettingskans vergroot wordt. Toch waren op veel andere plekken (zoals bijvoorbeeld scholen en kantoorgebouwen) al van dit soort schermen geplaatst binnen de eerste 2 maanden. Waarom heeft dit bij Connexxion dan zo lang geduurd? 

Ik spreek met de woordvoerder van Connexxion Noord-Holland Noord, Renzo Hijman. Hij verteld ons dat er lang onderzoek is geweest door de onafhankelijke onderzoeksorganisatie TNO naar het effect van deze plastic schermen in de bus en de verbetering van de luchtcirculatie als de voordeuren weer open mogen. ‘’De reden dat er zoveel tijd in dit onderzoek werd gestoken, is omdat de veiligheid van het personeel gewaarborgd moet kunnen worden. Wij hadden als organisatie de keuze om, gedurende de tijd van het onderzoek, enkel de achterdeuren open te houden. Dit was een tijdelijke oplossing waarbij de reizen nog gewoon door konden gaan’’, verteld Renzo. ‘’Wel kan ik me voorstellen dat omdat sommige branches, zoals bijvoorbeeld scholen, niet de keuze hebben waarbij ze een tijdelijke oplossing vinden, ze ook niet de ruimte hebben om datzelfde uitgebreide onderzoek te doen naar het effect van de plastic schermen. Voor hen lijkt het mij meer een kwestie van ‘het kan sowieso geen kwaad, dus we kiezen er maar gewoon voor’’, aldus Renzo Hijman. 

Nu de plastic schermen eindelijk ook in de bussen beschikbaar zijn gesteld, is contact met de buschauffeurs weer mogelijk. Ook kun je daarom, naast dat je natuurlijk nog steeds kunt inchecken met je OV-kaart, weer een kaartje kopen. Het gratis reizen voor kinderen van 4 t/m 11 jaar onder begeleiding van een meerderjarige is dan ook sinds afgelopen maandag komen te vervallen. Hiervoor kan het Kids dagkaartje van één euro weer worden gekocht bij de buschauffeur. Wel is het naar aanleiding van deze nieuwe maatregel de bedoeling dat men gewoon weer instapt via de voordeur en uitstapt via de achterdeur (met uitzondering voor rolstoelen en kinderwagens uiteraard), ook geldt er nog steeds een mondkapjesplicht vanaf 13 jaar. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *