Celstraf en tbs voor stalker Amalia terecht?

Celstraf en tbs voor stalker Amalia terecht?

Column -Het nieuws kwam met ongeloof bij mij binnen. ‘Drie maanden TBS en celstraf geëist voor bedreiging prinses Amalia.’ Deze titel stond afgelopen dinsdag boven aan een artikel van de NOS. Veel slachtoffers van stalking en bedreiging worden te laat geholpen of niet gehoord in Nederland. Het zestienjarige meisje uit Rotterdam dat bijvoorbeeld vorig jaar werd neergeschoten een fietsenstalling van haar school door een stalker, omdat instanties en de politie niet hard genoeg hadden ingegrepen. Ik vraag mij dan af waarom prinses Amalia wel wordt beschermd en andere slachtoffers te laat of niet goed worden geholpen. 

  

In de praktijk blijkt het vaak lastig om slachtoffers te beschermen. Stalking is vaak moeilijk te herkennen omdat het meestal niet om één gebeurtenis gaat maar om meerdere achter elkaar. Daarnaast is er vaak niet genoeg bewijs om direct in te grijpen. Toch blijft het voor mij tegendraads dat er in de situatie van prinses Amalia wel gelijk onderzoek wordt gedaan en besloten wordt dat deze man TBS en drie maanden celstraf opgelegd krijgt. Dan zou het voor slachtoffers in Nederland die zich al jaren onveilig voelen toch ook niet zo lastig moeten zijn om een oplossing te vinden? 

  

Er zouden meer politieagenten beschikbaar gesteld moeten worden om dit soort zaken aan te pakken. In de praktijk gaat de prioriteit toch vaak uit naar andere zaken en wordt er pas wat gedaan als er nood aan de man is. Tot 2019 werden er nog elk jaar 30 vrouwen vermoord door hun ex-partner. Als we dit probleem onder de Nederlandse bevolking goed zouden aanpakken dan zou ik meer tevreden kunnen zijn over de zaak van prinses Amalia.   

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *