“Ik zou niet durven om met een keppel over straat te gaan”

“Ik zou niet durven om met een keppel over straat te gaan”

Afgelopen maandag is er in de binnenstad van Wenen meerdere keren geschoten in de buurt van een Seitenstettengasse waar een Synagoge staat. Deze aanslag kosten het leven van vier doden. Er wordt gezegd dat de aanslag pleger een radicaal-islamitisch motief had met het doel om een democratische Oostenrijk te verzwakken. Het is niet bekend of de aanslag echt gericht was op de Synagoge. Ruben Buis is 20 jaar oud en komt uit Hoorn. Hij is Joods en maakt zich zorgen over de veiligheid van de Joodse gemeenschap.  

 

Ik ben Joods en mijn moeder is dat ook. We leven als gezin niet echt voor het geloof maar in mijn opvoeding heb ik bepaalde dingen meegekregen vanuit de Joodse cultuur. Omdat Joodse mensen op vrijdag Sjabbat houden, zorgen wij altijd dat vrijdagavond iedereen aanwezig is en eten we samen wat lekkers. Daarnaast draag ik zelf ook een Davidster en proberen we niet zo veel varkensvlees te eten. Ik ben ook naar Israël geweest en dat vond ik zeer indrukwekkend. Ik voel me dus best wel verbonden met de Joodse gemeenschap. 

 

Toen ik het nieuws over de aanslag in Wenen te horen kreeg vond ik dat wel heel heftig. Het komt erg dichtbij omdat Oostenrijk natuurlijk heel dichtbij Nederland ligt. Om daarna ook te horen dat Joodse instellingen en scholen voor een dag gesloten worden en extra beveiliging moeten krijgen vind ik jammer. Je zou niet bang hoeven te zijn dat er een aanslag gepleegd wordt op jouw synagoge of school. Ik draag zelf geen keppel dus niemand zou kunnen zien dat ik Joods ben, maar ik zou het ook niet durven om met een keppel over straat te gaan. Ik zou me niet op mijn gemak voelen.’’ 

 

“In mijn directe omgeving heb ik nog nooit geweld tegenover Joden ervaren, maar dit komt ook omdat mensen niet aan mij zien dat ik Joods ben. Liever vertel ik dat ook niet omdat ik weet dat er genoeg mensen zijn die anders naar mij zullen kijken als ik dit vertel. Op de middelbare school heb ik wel meegemaakt dat een Marokkaans meisje op school via een vriend van mij te horen kreeg dat ik Joods was. Toen ze dat te horen kreeg zei ze dat ze niet meer met mij omocht gaan van haar ouders. Dit vond ik wel heel erg apart en dit is ook een van de redenen dat ik liever mijn afkomst niet vertel.” 

 

“In mijn voetbalteam zat er ook een jongen die vertelde dat hij Joods was. Iedereen deed toen ineens heel verbaast nadat hij dat had verteld. Het leek wel alsof hij zich moest verontschuldigen omdat hij Joods is. Als ik op sociale media kijk zie ik vaak dat Joodse mensen worden uitgescholden in de reacties. Bij nieuwsberichten die gerelateerd zijn aan Joodse mensen of Israël worden er in de reacties vaak hele nare dingen gezegd, ongeacht of het een positief of negatief bericht is, en dat vind ik wel heel erg heftig. Het lijkt soms gewoon alsof mensen standaard een hekel hebben aan Joden. Deze haat voelt best wel persoonlijk ondanks dat het niet naar mij toe bedoeld is.” 

 

Haat tegen Joden is er altijd al geweest. In de geschiedenis zijn Joden vaak weggedreven uit gebieden. In veel landen waar veel moslims wonen is de afkeer tegenover Joden groot vanwege de ruzie tussen Israël en de Palestijnen. Ik denk dat Jodenhaat wel altijd zal blijven omdat ongeveer 0,2% van de wereldbevolking Joods is en de meerderheid van de bevolking altijd kan blijven discrimineren. Ik hoop dat de oorlog tegen Israël en de Palestijnen ooit zal over gaan en dat de Palestijnen accepteren dat de Joden Israël mogen houden. Als dit gebeurt hoop ik dat er wereldwijd minder antisemitisme zal zijn.’’ 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *