Gooise ‘spaarpalen’ moeten goed rijgedrag belonen in gemeente Gooise Meren 

Gooise ‘spaarpalen’ moeten goed rijgedrag belonen in gemeente Gooise Meren 

NAARDEN – Gemeente Gooise Meren wil in meerdere wijken ‘spaarpalen’ neerzetten. Deze palen registreren de snelheid van voorbijrijdende auto’s en leveren de wijk op deze manier geld op. Het initiatief komt van de PvdA-fractie in de regio, die de verkeersveiligheid hier willen verbeteren. 

In tegenstelling tot een flitspaal, zal de spaarpaal voorbijgangers juist belonen. Wanneer er een auto langsrijdt en onder het snelheidslimiet rijdt, wordt dit geregistreerd. Voor iedere registratie wordt er geld aan het potje toegevoegd. Hoeveel dit precies is kan de gemeente per wijk en per paal zelf instellen. “Ze kunnen bijvoorbeeld een limiet van duizend euro instellen en tien cent per passage in de pot stoppen”, zegt Charles Wiss, gemeenteraadslid van PvdA. 

“We hebben het idee vorige week behandeld. De wethouder van verkeer en vervoer heeft toegezegd dat hij er mee bezig is. De gemeente kan dit niet alleen doen maar moet dat in samenwerking met de provincie doen”. Nieuwe spaarpalen zelf zouden niet eens nodig zijn. De zo gehete ‘smileypalen’ die de snelheid aangeven zouden ook omgebouwd kunnen worden tot een spaarpaal. Wanneer de eerste spaarpalen in werking zullen gaan, is nog niet bekend.  

“Het uitgangspunt is het verbeteren van de verkeersveiligheid in de gemeente. Dit willen we proberen door rijgedrag te belonen en juist niet te bestraffen. Wijken met scholen zijn perfect om het uit te proberen”, aldus Wiss. Het geld wat wordt opgespaard is niet voor de passanten zelf, maar wordt gebruikt om bijvoorbeeld een speeltuintje in de wijk te financieren. “Dit kan de gemeente bespreken met bijvoorbeeld een dorps of stadsraad, wijkvertegenwoordiger of wijkcomité.” 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *