Lokale omroep in Den Helder toch niet gekort op gemeentelijke bekostiging.

Lokale omroep in Den Helder toch niet gekort op gemeentelijke bekostiging.

DEN HELDER – Lokale Omroep Stichting Den Helder wordt niet gekort op bekostiging die zij jaarlijks ontvangen van de gemeente Den Helder. Een tijd lang was hier sprake van, maar uiteindelijk is besloten tot en met 2022 jaarlijks 115.000 euro uit te keren.

Volgens Ronald Boutkan, hoofdredacteur van LOS Den Helder was dit niet de eerste keer dat er problemen waren rondom de bekostiging: “Het probleem rondom de toekenning van de gemeentelijke bekostiging voor regionale omroepen speelt eigenlijk elk jaar, in ieder geval bij ons. Het is rond de begrotingsvergadering altijd weer je best doen om ervoor te zorgen dat je niet gekort wordt en het liefst er een beetje bij krijgt”. 

Iedere 5 jaar moet de lokale omroep opnieuw een vergunning aanvragen om als zodanig actief te mogen zijn terwijl de door de gemeente toegekende bekostiging jaarlijks wordt bepaald. Boutkan pleit er al jaren voor dat ook de bekostiging iedere 5 jaar wordt vastgesteld zodat de omroep verder vooruit kan kijken en meer financiële zekerheid heeft. In de raad is nu besloten dat er voor 2023 een structurele oplossing moet komen. Daarnaast is afgesproken dat na 2023 de bekostiging ook minstens 115 duizend euro blijft bedragen en moet er een oplossing komen voor de onzekerheid die de stichting heeft op financieel gebied.

Het geld wat de omroep van de gemeente ontvangt wordt voor ongeveer de helft besteed aan vaste lasten zoals huur, gas, water, licht en licentiekosten van Buma/Stemra. De rest van het geld wordt besteed aan oa. salaris voor het personeel en onvoorziene kosten. “Wij hebben 80 vrijwilligers in dienst en een paar betaalde krachten. Die vrijwilligers drinken ook een bakkie koffie dat kost geld. Daarnaast is er natuurlijk apparatuur die soms kapot gaat en vervangen moet worden. Gelukkig zijn die 115 duizend euro niet de enige inkomsten die onze stichting heeft.” aldus Boutkan.

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

What do you want to do ?

New mail

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *