Sta eens stil

Sta eens stil

Foto; Josse Luiken

Column – Flitsende lichten, muziek dat net even te hard staat, vals mee zingen met de muziek, alcoholische versnaperingen en dansende mensen. Op donderdag 12 maart werden voor het eerst maatregelingen getroffen tegen het coronavirus in Nederland. 14 maart kon het nog, een drankje en dansje doen in de lokale kroeg. Dat dit voorlopig de laatste keer uitgaan zou zijn, had ik niet verwacht toen ik daar op de dansvloer stond.

Het is belangrijk om eens in de tijd stil te staan en tot je te nemen wat er om je heen veranderd. Sinds de laatste keer dat ik op de dansvloer stond is er veel gebeurd. Er zitten activiteiten tussen die ik niet verwacht had te gaan doen. De gaat soms tijd sneller voorbij en soms wat langzamer. Sta eens stil bij de momenten die je nu beleeft en wat je hebt mee gemaakt. Eens zal je de herinneringen, die je nu maakt, delen met de mensen om je heen en kan je de zin gebruiken: “Weet je nog toen…”

Weet je nog toen de coronamaatregelingen werden aangekondigd, dat wij de volgende dag toch nog uit gingen en die zondag brak naar de tv gekeken hebben om te horen dat ons land in lockdown ging?

Weet je nog dat wij een online kinderdisco hebben gehouden, waarbij de kinderen thuis konden genieten van de kabouterdans?

Weet je nog dat ik in mijn examenperiode ‘balkongymles’ gegeven heb aan vier verschillende seniorenflats en hier mijn examen ‘lesgeven’ heb afgerond met een 7.5?

Weet je nog dat wij in augustus onze verjaardag in jouw achtertuin gevierd hebben met 60 mensen en dat de muziek van de band drie straten verderop te horen was?

Weet je nog dat ik niet zeker wist of ik een tussenperiode zou gaan nemen of de studie ‘Journalistiek’ ging doen en vanwege de coronaomstandigheden toch maar de opleiding ben gestart?

Weet je nog dat ik de eerste maanden van de opleiding journalistiek tot laat in de nacht aan mijn huiswerk zat om mijn deadlines te halen en op het zelfde moment koffie heb leren drinken?

Het is fijn om even een moment voor jezelf te nemen om eens na te gaan wat je in een korte periode allemaal beleeft hebt. Neem de tijd voor jezelf, door bijvoorbeeld een rondje te gaan wandelen, en te realiseren hoe bijzonder deze periode eigenlijk is. Bedenk je ook eens hoe het zou zijn geweest als het coronavirus niet zo’n grote impact had. Het mag dan inmiddels als “het nieuwe normaal” voelen, maar ik kijk uit naar de periode waarbij er weer alcoholische drankjes genuttigd kunnen worden onder het genot van de flitsende lichten en de muziek dat net even te luid staat. Niet omdat ik deze periode niet kan waarderen, maar omdat ik de periode voor corona ook kon waarderen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *