Oplossingen voor spoorwegovergang Guisweg zijn bekend gemaakt

Oplossingen voor spoorwegovergang Guisweg zijn bekend gemaakt

ZAANSTAD- Zowel voor fietsers als automobilisten is de kruising van de Guisweg aan het spoor en de Provinciale weg in Zaandijk al voor een lange tijd een knelpunt. Buurtbewoners ervaren vaak irritatie wanneer zij voor een lange tijd moeten wachten voor de spoorbomen, die regelmatig sluiten voor het toenemende treinverkeer. Gemeente Zaanstad wil verkennen wat de mogelijkheden zijn voor het ontwikkelen van het gebied rondom het dichtgelegen station Zaandijk Zaanse Schans. Vervoerregio Amsterdam heeft een project heeft gestart om te zoeken naar alternatieven voor de ongelijkvloerse kruising.

Volgens Vervoerregio Amsterdam zorgen vooral de trajecten naar Alkmaar-Amsterdam voor langere wachttijden onder fietsen en automobilisten. Het aantal treinreizigers nemen de laatste jaren toe, hierdoor rijden meer treinen en gaan de spoorbomen steeds vaker dicht, tot ergernis van de buurtbewoners. “Ik fiets altijd over dit kruispunt heen als ik naar school ga.” Zegt Anne, een zestienjarige middelbare scholiere. “Ik vind het heel storend dat ik altijd zo lang moet wachten totdat de spoorbomen opengaan. Ik ben vaak te laat geweest omdat er te veel treinen achter elkaar reden wanneer ik naar school moet. Ik en andere klasgenoten die dezelfde weg moeten afleggen vinden het heel fijn dat hier eindelijk aandacht aan wordt besteed en dat er wordt gezocht naar een oplossing.”

Vervoerregio Amsterdam heeft eind oktober in een digitale bijeenkomst bekend gemaakt dat er twee oplossingen zijn bedacht voor het vervangen van het drukke kruispunt. Autoverkeer rijdt via een nieuwe verbindingsweg langs de snelweg onder het spoor door.

Alternatief één buigt de verbindingsweg af naar het noorden, automobilisten kunnen dan vanuit de tunnel doorrijden naar de A8. Er komt een nieuwe onderdoorgang voor fietsers bij station Zaandijk Zaanse Schans. Bij alternatief twee kunnen fietsers via een onderdoorgang bij de Guisweg op de provinciale weg komen. De verbindingsweg voor auto’s komt dichterbij de A8 te liggen.

De twee alternatieven zijn goedgekeurd door de gemeenteraad van Zaanstad en worden momenteel verder uitgewerkt. Naar verwachting wordt er eind 2021 besloten welk alternatief er gekozen wordt. De realisatie begint op zijn vroegst vanaf 2024.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *