Raad Castricum keurt begroting af

Raad Castricum keurt begroting af

CASTRICUM – De gemeenteraad van Castricum heeft donderdag de begroting afgekeurd. De besprekingen zijn opgeschort en gaan volgende week verder. Tegenstemmende partijen zien het afkeuren van de begroting als een statement. Het gevaar van een minderheidscollege lijkt nu dichtbij voor Gemeente Castricum.

De portefeuillehouder, in dit geval burgemeester Toon Mans, behandelde de begroting voor 2021. Partijen schoten er vervolgens flinke gaten in en stemden uiteindelijk in meerderheid tegen. Tijdens de verantwoording van het tegenstemmen worden er verschillende onderwerpen genoemd. Zo wordt de BUCH-organisatie, werkorganisatie voor vier gemeenten: Bergen, Uitgeest, Castricum en Heiloo, waar volgens Ralph Castricum (Forza!) over een constante verhoging in de kosten wordt gesproken, meermaals genoemd. De voorgestelde bezuinigingen op onder andere de WMO-taken en jeugdzorg, zijn voor GroenLinks, Fractie van Husslage, D66 en PvdA redenen-, om tegen de begroting te stemmen. Bij acht tegen stemmende en drie voorstemmende partijen schorste burgemeester Mans de vergadering. ‘We gaan even het net ophalen om te kijken hoe we hier verder mee gaan’, zei de beduusde burgmeester.

Volgens Rob Dekker, fractievoorzitter van de grootste partij de VVD met vijf zetels, is er sprake van ‘het college even te kakken zetten’, volgens Dekker gaat het om een samenwerking tussen de tegenstemmende partijen. ‘Afgelopen week tijdens de debatten is er niks doorgeschemerd over de begroting’, aldus Dekker. Roel Beems, fractievoorzitter van de CkenG, deelt het beduusde gevoel met Dekker niet. Hij vindt het opvallend dat zowel het college als de pers deze uitkomst niet hadden zien aankomen. ‘Vorige week zijn er nog allerlei signalen uit verschillende hoeken gekomen. CKenG heeft aangegeven niet achter de begroting te staan. De waarschuwingen in de vorm van moties, amendementen, zienswijzen of een stevig punt bij een vergadering zijn gewoon genegeerd. Niet akkoord gaan met de begroting was het ultieme middel’, zegt Beems na afloop.

Een aantal raadsleden leek net zo beduusd te zijn als Mans. ‘In de vijftig jaar dat ik dit doe, heb ik deze situatie nog nooit eerder meegemaakt’, roept Willem Veldt (CKenG) tijdens een schorsing van de vergadering. Na afloop licht Beems (CKenG) zijn aanpak toe. ‘Als ik in de stoel van Toon Mans had gezeten. Dan had ik vorige week goed geluisterd en direct actie ondernomen om tot een compromis te komen waarmee zowel de tegenstemmende als de voorstemmende kanten tevreden zouden zijn’, zegt Beems.

Het college boog zich tijdens de schorsing achter gesloten deuren over de afwijzing van de begroting. Na de heropening maakte Mans bekend dat het voorstel voor de avond werd opgeschort. De besluiten die voor de avond op de planning stonden, werden met een week verdaagd. Mans sprak tegen de raadsleden over ‘een belangrijke verantwoordelijkheid voor ons allen’. Volgens Castricum is het een vreemde gedachte om de raadsleden nu met nieuwe ideeën te laten komen voor de begroting.

Recentelijk is wethouder Van Dijk (D66  Heemskerk) afgetreden, omdat zij de bui al zag hangen. Of de motie van wantrouwen voelbaar is voor gemeente Castricum is moeilijk te zeggen. Zoals de kaarten er nu bij liggen, is de burgemeester aan zet. ‘Voor nu wil de burgemeester rust in de tent’, zegt zijn woordvoerder.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *