Sint-Maarten gaat door in Alkmaar

Sint-Maarten gaat door in Alkmaar

Alkmaar- Sint-Maarten werd dit jaar in meerdere steden afgeraden, zo ook door gemeente Alkmaar. Het feest is niet helemaal afgelast. Er liepen meerdere kinderen met lampionnen langs de deuren. Ook hebben sommige Alkmaarders er voor gekozen om het op een andere manier aan te pakken. De gemeente van Alkmaar geeft geen reactie op de avond.

Op 11 november vieren mensen uit verschillende steden in Nederland ieder jaar Sint-Maarten. Dat is een feest waarbij kinderen met een lampion langs huizen gaan. De kinderen zingen dan liedjes en krijgen als beloning snoepjes, chocolaatjes, mandarijntjes of een ander kleinigheidje. Gemeente Alkmaar heeft dit jaar het feest afgeraden vanwege het coronavirus.

Kim Lakeman liep, samen met haar peuter, Sint-Maarten in Oudorp, dat is een buurt in Alkmaar. Ze vindt het jammer dat het dit jaar zo rustig is. “Kinderen kunnen het virus niet zo snel krijgen en zij zijn degene die bij de deuren langs gaan en aanbellen. De volwassenen die mee lopen houden gewoon afstand”, zegt Lakeman. 

Meerdere kinderen en ouders hebben besloten om langs de deuren te gaan, maar volgens mevrouw van den Brink is de opkomst veel lager dan voorgaande jaren. “Normaal kan ik niet eens een beetje rond lopen, dan staat er alweer een rij van tien kinderen voor de deur.” Zelf heeft van den Brink een krukje met een bak snoep bij de deur staan en wat lichtjes opgehangen, zodat de kinderen weten dat ze meedoen. 

In een andere wijk in Oudorp, zegt Monique Rumping dat ongeveer 20 tot 30 kinderen aan haar deur zijn geweest, ongeveer dezelfde opkomst als de jaren hiervoor. “Ik werk op een basisschool en ben daar de hele dag met kinderen. Volgens deskundigen zijn de kinderen niet besmettelijk, dus waarom zouden ze niet langs de deur mogen komen?”, zegt Rumping. Op de deur hangt een briefje, waarop staat dat ze meedoet, zo is het voor de kinderen duidelijk dat ze mogen aanbellen.

Bij de meeste huizen stond het licht aan op de gang, als teken dat de kinderen hier langs mochten komen. Sommige Alkmaarders hebben op andere manieren aangegeven dat ze meedoen. Zo stonden er in een paar tuinen een bak snoep, waardoor de kinderen zelf een snoepje konden pakken. Ook had iemand met behulp van een briefje aangegeven dat kinderen achter het tuinhek mochten blijven en dat het snoep naar hen werd gebracht. Op veel plekken hadden mensen lampjes opgehangen om een gezellige sfeer te creëren.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *