‘Arrogantie straft zichzelf’

‘Arrogantie straft zichzelf’

CASTRICUM – De partijen CKenG en Forza hebben een gedeelde ergernis naar de houding van het college toe. De communicatie en het hebben van de eigen agenda zijn volgens de partijen de hoofdoorzaak van de ergernis. De partijen hebben niet tegen de begroting gestemd vorige week, die met een meerderheid werd afgekeurd, wegens de houding van het college. ‘Arrogantie straft zichzelf’, aldus Ralph Castricum.

Onder de raadsleden lijken meerdere punten een onderliggende ergernis te hebben gecreëerd naar het college toe. ‘Arrogantie straft zichzelf’, zegt Ralph Castricum (Forza) na de uitslag van de stemming over de begroting. Castricum doelt op onder andere het doordrukken van de eigen agenda. ‘Er wordt niet genoeg geluisterd naar de raad’, aldus Castricum. De woordvoerder van het college van Castricum laat weten de mening niet te delen met de fractievoorzitter. ‘In het raadsprogramma staan de opgaven en doelstellingen, van de vier jaar waar het programma over gaat, geformuleerd. Er staan een aantal concrete opdrachten van de raad aan het college in. Dat is de agenda waar het college momenteel werkt’.

Vorige week tijdens de vergadering over de begroting, leek het gevaar van een minderheidscollege toch echt dichtbij voor  gemeente Castricum. De begroting is afgekeurd met acht tegen stemmende en drie voorstemmende partijen. De besprekingen zijn opgeschort en gaan volgende week verder. Tegenstemmende partijen zien het afkeuren van de begroting als een statement.

Voor Ralph Castricum (Forza) en Roel Beems (CKenG) is het duidelijk, er moet iets veranderen. Beide partijen hebben vorige week tegen de begroting gestemd. ‘Wij staan niet achter de begroting, maar los van die begroting moeten er dingen veranderen binnen het college’, zegt Beems.  De Europese school, de flexwoningen op de Castricummer Werf en de suprême school zijn dossiers waar zowel Castricum als Beems bedenkingen bij heeft. ‘Bij deze punten wordt er te weinig geluisterd naar de raad en de burgers’, zegt Castricum. Eric Baars, woordvoerder van het college, reageert ‘Het onderwerp flexwonen is momenteel stilgelegd omdat het doel uit beeld dreigde te verdwijnen. Over de suprême school zijn nog gesprekken gaande. En de Europese School komt niet naar Castricum doordat de gemeenteraad er niet aan wilde’, aldus Eric Baars.

Toon Mans, burgemeester van Castricum, is ‘geen burgemeester die met zijn vuist op tafel slaat, en het roer omgooit’, zegt Castricum. Eerder gaf Beems (CKenG) al aan dat als hij zelf burgemeester was geweest hij, voordat de begroting gepresenteerd werd, al goed zou luisteren, om vervolgens direct actie te kunnen ondernemen om tot een compromis te komen waarbij zowel de tegenstemmende als de voorstemmende partijen tevreden over zouden zijn.

Wethouder Ron de Haan lijkt indruk te hebben achtergelaten bij de meerdere raadsleden. ‘Ik vergelijk hem met een langspeelplaat, als hij begint met praten weet hij zelf niet waar hij moet eindigen’, zegt Roel Beems, fractievoorzitter CkenG. Ook zijn de Castricumse ondernemers, die gelegen zijn op de Castricummer Werf, niet te spreken over de werkwijze van de wethouder. Eerder ontving het college al een openbrief getiteld ’Gemeente ligt op ramkoers met de ondernemers van de Castricummer Werf’. De ondernemers voelen zich niet serieus genomen. Fractievoorzitter van Forzs, Ralph Castricum, beaamt dat. ‘Ron de Haan probeert het flexwonen er echt door heen te drukken. Terwijl de ondernemers al jaren roepen om aandacht’, zegt Castricum. Roel Beems is zelf ondernemer en kan zich goed verplaatsen in de MKB’ers. ‘De combinatie van zijn karakter en zijn manier van communiceren is een giftige cocktail als je die bij de ondernemers neer zet. De ondernemers werken hard en hebben een onzekere uitdaging in de Corona tijden. En dan loop je ook nog tegen een wethouder aan die niet dezelfde zorgen deelt en een vast salaris heeft.’  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *