Peter van Breemen zocht vijftig jaar naar zijn vader

Peter van Breemen zocht vijftig jaar naar zijn vader

HEEMSKERK – Peter van Breemen (50) heeft een boek geschreven over een zoektocht van vijftig jaar naar zijn vader. ‘Vader onbekend’ werd gepresenteerd bij een live-uitzending van Heemskerk FM. In de ochtendshow, ‘Welkom in het weekend’ met radio-dj Kees Pater, was de Heemskerker te gast.

Vanaf zijn geboorte heeft van Breemen nooit geweten wie zijn vader was. Na vijftig jaar zoeken was het in december 2019 eindelijk raak vertelt hij terwijl de vreugde nog steeds van zijn gezicht is af te lezen. Van Breemen heeft altijd veel hulp gehad van vrienden, familie, kennissen en professionals. Behalve van zijn moeder, zij wist het al die tijd wel maar wilde het nooit vertellen. Toen deze vraag werd gesteld was er even een moment van stilte in de radiostudio. “Ze vond het niet belangrijk genoeg zei ze altijd, terwijl ik als kleine jongen voor haar ogen smeekte naar een antwoord. Nog steeds weet ik niet waarom ze het geheim hield. Dat blijft een raadsel”, zegt Van Breemen duidelijk. Omdat er zoveel gebeurde tijdens de lange zoektocht, ging hij veel opschrijven. “Zo had ik alles op een rijtje en kon ik er goed over nadenken. Achteraf zag ik dat dit een heel compleet verhaal was geworden en heb ik er een boek van gemaakt”, vertelt hij trots. Samen met zijn oud-docent Nederlands deed hij een spellingcontrole en werden de laatste puntjes op de i gezet. Het boek werd in oktober 2020 officieel uitgegeven.

In 2018 deed Van Breemen mee aan het tv-programma ‘DNA Onbekend’ waarin presentatrice Caroline Tensen maar liefst twee keer moest vertellen dat er geen match was. “Vooral bij de tweede keer deed het me ontzettend veel pijn omdat ik er echt van overtuigd was dat het mijn vader zou zijn”, zegt hij. Toch heeft Van Breemen nooit getwijfeld om te stoppen met zoeken. “Ik vind het ongelooflijk dapper dat Peter is doorgegaan met zijn zoektocht. Wat een aangrijpend verhaal en een blij resultaat”, vertelt Caroline Tensen in het boek. Van Breemen heeft altijd gezegd dat hij zijn vader zou vinden. Nog vóór hij vijftig werd. Dat is dus gelukt.

Volgens Kees Pater worden er in het boek ook veel tips gegeven met alle details. “Het is niet alleen een ontzettend bijzonder en mooi verhaal maar je hebt er ook echt iets aan. Vooral als je ook zoekende bent”, zegt de radio-dj van Heemskerk FM. Het verhaal wordt verteld doormiddel van twee lijnen die door elkaar lopen. Een deel over zijn jeugd en een deel over de afgelopen jaren waarin het einde steeds dichterbij kwam. Pater vindt dit erg prettig lezen. “Het is erg knap voor een beginnende schrijver om de lezer zo diep in het verhaal mee te nemen. Het lijkt alsof je er zelf in zit.”

Van Breemen sluit een volgend boek niet uit. “Het schrijven bevalt me goed. Wie weet ga ik er wel mee door.” Als afsluiter werden er twee nummers gedraaid die veel betekenen voor de ‘beginnende schrijver’.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *