De noodzaak van het vernieuwde drugsconvenant in Noord-Holland

De noodzaak van het vernieuwde drugsconvenant in Noord-Holland

Beeld: Omroep West Video bron: Noord-Holland Samen Veilig

 Noord-Holland bundelt de krachten samen met 34 gemeenten om de drugscriminaliteit tegen te gaan. Vanaf 1 november is het nieuwe drugsconvenant ingegaan. De afgelopen jaren heeft de drugsproductie in harddrugs een vlucht genomen. Het nieuwe drugsconvenant moet zich hier meer op gaan focussen. Daarnaast moet de samenwerking tussen de politie en verschillende partijen binnen de gemeenten ervoor gaan zorgen dat drugslocaties sneller worden gesignaleerd en eerder worden opgespoord, want dit ging voorheen nog moeizaam. 

 

Bij het nieuwe drugsconvenant zijn partijen als politie Noord-Holland, het Openbaar Ministerie Noord-Holland, woningcorporaties en woningbouwverenigingen, netwerkbeheerders, drinkwaterbedrijven, waterschappen, intergemeentelijke sociale diensten en omgevingsdiensten aangesloten. Nico Modder, strategische adviseur voor Noord-Holland Samen Veilig, vertelt waarom de samenwerking binnen het convenant zo belangrijk is. Noord-Holland Samen Veilig heeft de klus van de overheid gekregen om het verouderde drugsconvenant aan te passen. Met het vorige convenant kon de politie geen informatie delen met de gemeente over locaties waar harddrugs werd geproduceerd. Het vorige drugsconvenant was voornamelijk gefocust op softdrugslocaties. Het nieuwe convenant biedt nu de mogelijkheid om informatie over harddrugslocaties met de gemeente te delen. 

 

Met het nieuwe convenant wordt er ook geprobeerd om partijen zoals elektriciteitsmaatschappijen of drinkwaterbedrijven alert te houden. Als ze bijvoorbeeld merken dat er veel stroom of water wordt verbruikt kunnen ze aan de bel trekkenAls er een drugslocatie is gevonden, dan kunnen de extra gemaakte kosten nu ook bij de daders worden verhaald, zoals kosten die gemaakt zijn bij elektriciteitsbedrijven of drinkwatermaatschappijen. “De daders financieel straffen is veel krachtiger dan straffen zoals justitie altijd doet”, aldus Modder. 

 

Emile Delahaij is eenheidscoördinator van synthetische drugs binnen de politie Noord-Holland. “De afgelopen jaren ziet de politie steeds meer vormen van andere druggerelateerde criminaliteit zoals de productie van synthetische drugs en dat brengt ook andere problemen met zich mee.” Een van deze problemen is het chemische afval dat wordt gedumpt waardoor er milieuschade kan ontstaan. Dit is ook een van de redenen dat het nieuwe convenant betrekking heeft op de hennepteelt en op de productie van harddrugs. 

 

Jan Hamming de burgemeester van Zaanstad heeft symbolische als laatste gemeenten zijn handtekening onder het drugsconvenant gezet. Hij vertelt dat het uitwisselen van gegevens en informatie door verschillende partijen nu gedaan kan worden doormiddel van het convenant. “Elektriciteit leveranciers kunnen nu informatie geven op een goede manier en dit volgends de privacywetgeving met ons delen en daarmee kunnen we drugslocaties beter, sneller en effectiever met elkaar opsporen.” 

 

Nico Modder hoopt dat er meer grip komt op de drugslocaties in Noord-Hollanddat er meer meldingen komen en minder drugsproductie locaties aanwezig zijn in dit gebied. We hopen dat we zo meer controle krijgen op dit fenomeen en dat we door samenwerking met andere partners sneller worden geholpen om drugslocaties op te rollen. Voorheen was dit natuurlijk een taak van de politie maar we hebben ook echt hulp nodig van andere partijen, aldus Modder.” 

  

 

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *