Creativiteit kent geen tijd

Creativiteit kent geen tijd

UITGEEST – Van zelf gevonden materiaal kunstwerken maken. Rob Noordover is 75 jaar en doet niet anders. Met hout, wat oude spulletjes en een beetje gereedschap knutselt hij van alles. Zijn hele huis staat er vol mee. Van een kameleon tot covid-mannetjes en nog veel meer. De Uitgeester zou zijn passie en kwaliteiten voor kunst graag willen tonen aan andere mensen.

 Noordover heeft een grote schuur met een verzameling van allemaal ‘rommel’, zo noemt hij het zelf.  Overal liggen verschillende soorten hout en oude spullen. Elk laatje en plankje is gevuld maar als hij iets zoekt weet hij het meteen te vinden.

Hoe komt u aan al die ‘rommel’?

“Als ik een wandeling maak door het bos, de duinen of op het strand ben ik altijd opzoek naar bijzonder gevormde houtjes, stenen en schelpen. Soms zie ik daar een deel van een dier of mens in. Ook vind ik wel eens een stuk touw of plastic. Dit neem ik dan mee naar huis. Ik gooi bijna nooit dingen weg. Zelfs geen oude sok. Wie weet kan ik het nog een keer gebruiken om er iets moois van te maken.”

Wat zijn de stappen die volgen nadat u een idee heeft om te maken?

“Als voorbeeld neem ik even de kameleon. Ik had een houtje gevonden waarin ik een oog van een kameleon zag. Ik nam het mee naar huis en keek in mijn rommel-schuur. Daar vond ik weer een tak die een beetje gekruld was, en ja hoor dat leek enorm op de staart! Vervolgens zoek ik materiaal wat ik kan gebruiken als midden-lijf en voor de pootjes. Ik schaaf alles een beetje bij zodat het mooi gevormd en vlak is. Dan maak ik mijn eigen uitgevonden lijm. Ik meng houtzaagsel met constructielijm door elkaar. Dit zorgt ervoor dat je de lijm bijna niet kan zien op het hout. Ik plak alle onderdelen aan elkaar en snij nog een klein mondje in de kop. Als laatste geef ik de kameleon een kleurtje en hij is net echt! Ohja, ook lak ik hem nog even voor het onderhoud. Op deze manier kunnen de houtwormen er niet bij.”

Waar komt de creativiteit vandaan?

“Tijdens mijn hele jeugd was ik eigenlijk altijd al bezig met het verzamelen van dingen die ik had gevonden zoals potjes en beeldjes. Dit zette ik dan op mijn slaapkamer. Ik heb de opleiding technisch timmeren gevolgd en werkte later bij aannemersbedrijf ‘Bas Martens’. Hier maakte ik ontwerpen van bars voor in kroegen en restaurants en het liefst timmerde ik deze ook in elkaar. Tekenen heb ik altijd leuk gevonden. Heel lang heb ik ook cartoons getekend over de politiek in Uitgeest.”

 Toen Noordover was gepensioneerd bleef hij eigenlijk altijd nog doorgaan met timmeren en ontwerpen maken voor zijn familie. In de huizen van zijn kinderen is de ‘Noordover-stijl’ overal te vinden. Met grote klussen is hij nu gestopt maar voor reparaties en kleine houtwerken doet hij zijn ‘klussenpak’ nog aan. Hierdoor heeft hij de tijd en de rust voor het maken van zijn kunstwerken waar hij al jaren naar uit heeft gekeken en oude ‘troep’ voor heeft verzameld. Er wordt vaak gezegd dat hij zijn werken zou moeten verkopen. Maar dat doet hij liever niet.

Waarom houdt u uw werken voor u zelf?

“Als ik het verkoop dan ben ik het kwijt. Dat zou ik erg zonde vinden. Het is een kleine kans dat ik bijvoorbeeld nog eens een oog van een kameleon zie in een stuk hout. Dus namaken gaat lastig. Ook heb ik geen verstand van hoeveel geld ik ervoor zou moeten vragen. Dat zoeken mijn (klein) kinderen maar uit als ik er niet meer ben, haha. Wel zou ik graag willen exposeren en meedoen aan de kunstroute. Ik hoop dat dat dat gaat lukken komend jaar.”

Aan stoppen denkt Noordover nog lang niet. “Pas als ik dement en bejaard ben zou ik erover nadenken. Want als ik mijn handen en creativiteit niet meer kan gebruiken zou ik doodongelukkig worden.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *