“Ik heb het idee dat ik mijzelf aan boord moet bewijzen”

“Ik heb het idee dat ik mijzelf aan boord moet bewijzen”

Shanti Wassink werkend aan boord

ALKMAAR – Vrouwen aan boord van schepen hebben het zwaar. Om drie, vier of zelfs vijf maanden aan boord met mannen te zitten, die vrouwen als minder zien, is niet makkelijk. Shanti Wassink (21), maritiem engineer, ervaart seksisme aan boord.

“Ik heb vaak gehad dat tijdens mijn opleiding veel technische vragen van docenten aan mij en andere vrouwen werden gesteld. Er wordt gezegd, vooral door mannen en oudere mensen, dat vrouwen minder weten over techniek dan mannen, hier ben ik het niet mee eens. Ik denk dat mannen en vrouwen beide technisch ingesteld kunnen zijn en zeker hetzelfde niveau kunnen behalen. In de klas kregen wij (vrouwen) wel is een opmerking naar ons hoofd geslingerd over ons kunnen. Er zijn meiden die er last van hadden maar ik liet het langs me heen gaan of maakte een opmerking terug, ik bewijs wel dat ik dit beroep net zo goed als mannen kan doen. We zitten in 2020 hoor, ze wennen er maar aan dat vrouwen ook ‘mannenberoepen’ kunnen doen.”

“De bemanning aan boord verschilt per schip, soms zit je met Russen en andere keren met Filipijnen en Nederlanders. Waar de bemanning vandaan komt heeft ook invloed op hoe ze zich tegenover je gedragen. Russen zijn redelijk seksistisch en dat merk je als vrouw aan boord wel. Zij maken heel veel seksistische opmerkingen, ze vroegen me vaak waarom ik aan boord zat en waarom ik niet thuis een kind aan het maken was. Een keer was ik samen met een ander bemanningslid iets aan het vastdraaien, toen kwam er een ander bemanningslid aan en zei dat ik aan de kant moest gaan zodat hij de taak kon doen. Dit gebeurde vooral aan het begin veel”.

“Vrouwen aan boord worden minder serieus genomen. Ik moest een keer reanimeren als oefening en er werden veel grappen over gemaakt. Ik heb redelijk wat tijd en energie besteed aan het bestuderen van de stof en dan wordt er om je gelachen. Dan voel ik me niet serieus genomen terwijl ik daar juist naar streef. Na een tijdje aan boord, word je als vrouw wel meer geaccepteerd en laten ze je je taken doen zonder zich er steeds mee te bemoeien.”

“De meeste vrouwen die de zeevaart in gaan, werken op de brug, waar je de omgeving in de gaten houdt, en daarom is het kennelijk niet ‘normaal’ als een vrouw de machinekamer in wil. Men gaat er vaak vanuit dat vrouwen niet de technische kant op willen gaan, waarom dat zo is weet ik ook niet.”

“Ik heb wel het idee dat ik mezelf moet bewijzen. Ik heb daar niet veel problemen mee maar sommige vrouwen wel. Met bewijzen bedoel ik dat vrouwen dezelfde taken doen als mannen om aan te tonen dat zij het ook kunnen. Ik snap dat mannen over het algemeen sterker zijn dan de meeste vrouwen maar om er dan gelijk vanuit te gaan dat vrouwen sommige taken niet kunnen verrichten en ze over te nemen omdat je als man het wel kan, vind ik niet nodig. Zo droeg ik een keer aan boord een brandblusser en kwam er gelijk iemand op me af om hem over te nemen.”

“Ik ervaar seksisme aan boord niet zo heftig als dat gezegd wordt. Ik heb meer het idee dat vrouwen meer beschermd worden aan boord dan gediscrimineerd maar dat ligt aan de bemanning. Filipijnen zijn altijd wel van het beschermen en ‘pas op dat je niet valt’. De laatste keer dat ik aan boord was, zat ik bij Filipijnen aan boord. Op het schip was er geen speciale ruimte beschikbaar om me apart om te kunnen kleden, dus ik kleedde me om bij de bemanning in de gang. Een Filipijns bemanningslid zag dit en zei tegen me dat ik voorzichtig moet zijn en als er wel iets gebeurd dat ik dan gelijk aan de bel moet trekken. Verder doen de bemanning en de rederij hun best om vrouwen op hun gemak te stellen door bijvoorbeeld een aparte omkleedruimte te regelen. Ik werd een keer opgebeld door een rederij dat ze me graag aan boord wilden hebben maar dat ze geen privacy voor me konden regelen, ze denken daar dus wel over na.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *