Van horecamedewerker tot toiletbeheerder

Van horecamedewerker tot toiletbeheerder

Foto: Stanzen Jelsma

Fons Hoffmans heeft door corona in één klap een lege agenda, ‘na de eerste persconferentie zag ik alles in het water vallen’. Hoffmans werkt al bijna zijn hele leven in de horeca en sinds een aantal jaar in de evenementenbranche. In juni van dit jaar is hij afgestudeerd als biologiedocent maar komt niet aan het werk. Sinds een paar maanden werkt hij als toiletbeheerder in de binnenstad van Alkmaar. ‘Sinds ik hier werk merk ik dat mensen die mij kennen doen alsof ze mij niet kennen’.  

Hoffmans is een lange, slanke, sportieve, innemende man van 47. Hij speelt graag piano, het liefst Bach: ‘De muziek van Bach is het enig wat mijn hoofd tot rust brengt’. Sinds een jonge leeftijd heeft hij last van ADD. Vanwege zijn ADD moet hij bezig zijn. ‘Ik heb in mijn leven een periode gehad waarin ik niet zo lekker in mijn vel zat. In die periode vluchtte ik in alles wat er maar voorhanden lag. In vroeger jaren was dat drinken, maar later veranderde dat naar bezig zijn en dingen doen’. Door zijn ADD heeft hij het stofje dopamine nodig, hierdoor is hij altijd op zoek naar afleiding.  

‘Ik had nooit gedacht dat ik zo veel lol in deze baan zou hebben’ 
Als toiletbeheerder maakt hij de wc schoon in Alkmaar. Hij draait lange dagen en staat in deze tijd van het jaar vaak in de kou. Toch blijft hij komen en vindt het ook nog eens leuk werk. ‘Ik had nooit gedacht dat ik zo veel lol in deze baan zou hebben’. Hij is door zijn achtergrond als dj veel bezig met muziek. Als er mensen naar het toilet gaan probeert hij telkens te raden wat voor nummers mensen die de wc’s bezoeken zullen luisteren: ‘Ik pak mijn mobiel en draai het gekozen nummer in de wc’s’. Dit levert vaak leuke momenten op.  

‘Er kwam een keer een man de wc bezoeken, ik vond Randy Newman bij hem passen en draaide een nummer van hem’. Even later kwam de man met tranen in zijn ogen van de wc af. ‘Je hebt mijn dag gemaakt, oh wat vond ik dit mooi, ik moet even langer blijven zitten’, zei de man tegen Hoffmans. ‘Dit soort momenten zijn mij zo dierbaar en maken mijn dag’. De man kwam een half uurtje later bij Hoffmans terug met een flesje Jaegermeister ‘jij hebt mijn hart verwarmt nu verwarm ik jouw hart’  

Ondanks alles vindt hij het werk wat hij nu doet erg leuk, ‘het is helemaal niet gênant om werk te doen dat misschien beneden mijn niveau ligt’. Hij verwijst hierbij naar de opmerkingen en blikken die hij soms van mensen krijgt. Het valt hem namelijk op dat mensen die hem kennen, sinds dat hij als toiletbeheerder werkt, op staat doen alsof ze hem niet kennen. Hij trekt zich er niks van aan, ‘ik ben trots dat ik op het land heb gewerkt en dat ik hier nu als toiletbeheerder sta’.  

Contrast 
Hoffmans heeft in zijn leven veel baantjes gehad. Telkens sloot zijn baan of kreeg hij er genoeg van. Hij heeft onder andere veel in de horeca gewerkt, een baan gehad bij een uitzendbureau en een evenementenbureau opgezet. Sinds juni dit jaar heeft hij zich omgeschoold tot biologedocent. ‘Het vinden van een baan als biologiedocent blijkt op mijn leeftijd moeilijker dan verwacht. Scholen hebben blijkbaar liever iemand van dertig jaar met veel ervaring, in plaats van iemand van 46 jaar die net begint’, grapt hij. 

Omdat het hem niet lukte om als docent aan de slag te gaan is hij, na het zien van een advertentie waar het volgende zinnetje in stond: “Zo ben je zzp’er in de evenementenbranche en zo sta je op het land onkruid te wieden”, gaan solliciteren bij een boer. ‘Ik ben onder de rook van Dordrecht bij een biologische witlofboer terecht gekomen en heb daar een aantal weken onkruid gewied’.  

Hij lag acht uur lang ‘met zijn snufferd’ op een ploegkar onkruid rondom de witlof vandaan te plukken. Het werken op het land beviel Hoffmans ‘onwijs’ goed. Helaas was dit tijdelijk, ‘De nood van de boer was vooral in de oogstperiode erg hoog’. 

Het leuke aan op het land werken vond hij de gesprekken met gelijkgestemde, ‘Er werkten allemaal zzp’ers uit de evenementenbranche met allerlei verhalen. Evenementenbranchemensen zijn aanpakkers, binnen de korsten keren was er een oogstcamping opgezet waar al het geoogste eten verkocht of klaargemaakt werd’, vertelt hij trots.  

Als toiletbeheerder voelt Hoffmans zich soms een psychiater of praatpaal. ‘Het zal je verbazen hoeveel mensen in één minuut aan je kunnen vertellen’, vertelt hij glimlachend. ‘De verhalen gaan vaak over corona, over scheidingen en over het niet naar buiten durven. De kleine attenties, complimenten over de muziek en de gesprekjes doen mij veel goeds. Ik kom erachter dat de meeste mensen deugen’. Hij wist dit wel en vervolgt: ‘Als je iets liefs doet voor mensen dan krijg je het altijd terug’.  

‘Ik ben een vluchtig mensenmens’
Hoffmans vindt het fijn om onder de mensen te zijn zolang er maar iets tussen hem en die mensen in zit. ‘Als barman ben ik onder de mensen maar sta ik wel veilig achter de bar, hetzelfde geld voor het onderwijs en dj zijn’. Naast het fijt dat hij het fijn vind dat er iets tussen hem en de menigte staat, houd hij ook niet van verjaardagen. ‘Mij moet je ook niet in een volle kroeg zetten, ik voel mij daar totaal niet op mijn plek. Hetzelfde heb ik met verjaardagen, de gesprekken komen te dichtbij en ik voel me vaak ongemakkelijk’.

Op het land werken was voor hem totaal iets anders, maar tegelijkertijd ook erg leerzaam. Hij was namelijk aan de ene kant niet goed in het voeren van die diepe gesprekken, maar kon er aan de andere kant er ook van genieten. In het begin was het praten met de collega’s voor hem wat onwennig, ‘Ik at bij het avondeten altijd alleen in plaats van met de groep’. Hij weet de reden hierachter niet precies, wel geeft hij aan het altijd al een beetje gehad te hebben. ‘Ik vind het sinds jongs af aan al lastig om helemaal bij groepen te horen’. Bij al de beroepen die hij heeft beoefend stond er niet alleen iets tussen hem en de menigte, maar waren het ook altijd vluchtige contacten.

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *