Alkmaar biedt alternatief voor afsteken vuurwerk 

Alkmaar biedt alternatief voor afsteken vuurwerk 

Dit jaar zijn er veel veranderingen. Als kers op de taart kondigde de overheid ook nog eens een vuurwerkverbod aanElf december heeft de rechter beslist dat het vuurwerkverbod van kracht blijft, met dit oordeel is het op oud en nieuw definitief verboden om vuurwerk af te steken. Nu afsteken verboden is, heeft gemeente Alkmaar als eerste gemeente van Nederland een alternatief geboden tegen het afsteken van vuurwerk, namelijk: inleveren.   

Op vrijdag 11 en 18 en op zaterdag 12 en 19 december heeft de gemeente Alkmaar bij stadswerf072 op de Herculesstraat 71 een vuurwerkinleverplaats geopend. Inwoners uit Alkmaar en omstreken kunnen op die data legaal van hun vuurwerk af. Bij het inleverpunt staat een gecertificeerd bedrijf, Service ondersteuning Nederland (SEON), klaar om het vuurwerk in te pakken en te vervoeren naar Duitsland waar het natgemaakt wordt om vervolgens verbrand te worden in speciale ovens.   

Mensen die het vuurwerk komen inleveren riskerenin tegenstelling tot het afsteken ervan, geen boete. Als bedankjevan het inleveren van het vuurwerk, krijgen ze een oliebol om toch een beetje in de sfeer van oud en nieuw te komen.  

Hoewel het op de vuurwerkinleverplaats niet stormloopt is Arjen Van Schouten, de initiatiefnemer van deze vuurwerkinleverplaats en beleidsadviseur van openbare orde & veiligheid van de gemeente Alkmaar, van mening dat het niet erg is. Het gaat volgens Van Schouten immers om de kwaliteit en niet om de kwantiteit. “Wij zijn al lang blij als er een paar vuurwerkpijlen en een aantal bommetjes minder op straat zijn”.   

Emiel Roemers, waarnemend burgermeester van Alkmaar riep in een persbericht het volgende op: ‘’Om het onze hulpverleners het in deze moeilijke tijd niet nog moeilijker te maken, is alle vuurwerk verboden. Laat het dan ook niet in je schuur of onder je bed liggen. Het mag niet en is onveilig. Kom je vuurwerk inleveren en draag bij aan een veilig en gezellig oud en nieuw voor iedereen”.   

Op de eerste dag van de vuurwerkinleverplaats kwam er volgens de leidinggevende van SEON een handje vol mensen opdagen. Wel trok de eerste dag veel pers. “Er waren hier de hele dag mensen van het AMP, de NOS, NH-nieuws en nog veel meer lokale omroepen”, aldus de leidinggevende van SEON. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *