Floris de Boer: “Ik ben het jongste raadslid in de gemeente Langedijk en dat is iets waar ik trots op kan zijn” 

Floris de Boer: “Ik ben het jongste raadslid in de gemeente Langedijk en dat is iets waar ik trots op kan zijn” 

Iedere burger in Nederland mag op zijn achttiende deelnemen aan de gemeenteraad. Floris de Boer (22) is sinds zijn twintigste raadslid en fractievoorzitter van D66 in de gemeente Langedijk.  

Vroeger wilde De Boer architect worden, maar al sinds groep acht is het zijn droom om deel te nemen aan de politiek. Nadat De Boer vwo afrondde, heeft hij in 2017 een bericht gestuurd naar het bestuur van D66 of hij ergens aan kan bijdragen in de gemeente Langedijk. “Ik rolde er toen eigenlijk best snel in”, zegt De Boer. In 2018 werd hij raadslid en aan het einde van dat jaar werd hij zelfs verkozen als fractievoorzitter. In maart stond hij deze zetel af, maar had daar bij nader inzien spijt van. “In de politiek maak je wel eens keuzes waar je niet trots op bent en dit is daar één van. Ik had deze zetel opgegeven omdat de verkiezingen zo dichtbij kwamen en ze zo intens waren dat ik dacht dat ik het helemaal niet aankon. Dan maak je op een gegeven moment zo’n keuze. Vervolgens werd door één van onze coalitiepartijen geëist dat mijn collega wethouder werd als ik weer terugkeerde als fractievoorzitter. Op deze manier ben ik in mei weer terug gekomen. Dit is natuurlijk niet een hele chique zet van mij geweest.” De Boer heeft ook bij het bestuur van D66 van Noord-Holland gezeten, maar is hier in november mee gestopt. 

Overal raak je aan gewend. Zo raakt De Boer er steeds meer aan gewend dat hij samenwerkt met wethouders en de burgemeester. “Als ik nu terugkijk op de afgelopen drie jaar ben ik toch best tevreden. Ik ben het jongste raadslid van gemeente Langedijk en dat is iets waar ik trots op kan zijn. Aan het begin dachten veel van mijn collega’s dat ik de politiek als een soort speeltuin zag, waarin ik allemaal dingen wilde doen die eigenlijk helemaal niet kunnen. Ze waren een beetje sceptisch en keken met een bril van ouderdom naar mij alsof ik een klein kind was. Zo behandelden ze me ook. Op een gegeven moment ben ik kwaad geworden en heb ik meerdere discussies gehad. Zo heb ik eigenlijk een steentje aan mijn eigen pad gelegd en vinden ze me geen klein kind meer, maar een twintiger. Ik kan het nu gewoon goed met mijn collega’s vinden. De oudjes leren wel.” 

De Boer is dit jaar begonnen aan de opleiding Interdisciplinaire Sociale Wetenschappen. Hij weet zijn werk bij de gemeente goed te combineren met zijn opleiding. Overdag is hij bezig met zijn school en ‘s avonds zijn de raadsvergaderingen.  “Van tentamenweken krijg ik het wel benauwd, maar ik heb gekozen voor de vakken waarbij ik alleen opdrachten in hoef te leveren, dus dat kan ik het wel goed inplannen.” Mensen die in de gemeente werken hebben hier vaak een fulltime baan naast. Daarom doet De Boer deze opleiding. Hij wil naast het werken in de gemeente docent maatschappijleer worden. 

De Boer wil graag fractievoorzitter van D66 blijven en in ieder geval nu nog geen wethouder worden, daar wil hij eerst nog wat meer ervaring voor opdoen. “Ik hoop wanneer de wethouder ermee stopt dat hij het stokje aan mij zou willen doorgeven. Het zou gaaf zijn als ik op jonge leeftijd al wethouder word, maar voorlopig nog even niet.” 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *