Buurtbewoners Noordwest verdelen buurtbudget

Buurtbewoners Noordwest verdelen buurtbudget

Beeld: Joep Niewenweg

UTRECHT – Buurtbewoners van de Bloemen- en Predikantenbuurt in de wijk Noordwest hebben plannen kunnen indienen om de leefomgeving in hun buurt mooier, socialer en gezonder te maken. De gemeente Utrecht heeft voor deze proef een buurtbudget van €50.000 ter beschikking gesteld.

Alle bewoners van de Bloemen- en Predikantenbuurt van 12 jaar en ouder hebben rond 2 november per post een persoonlijke stemcode ontvangen. Met deze code kunnen bewoners een stem uitbrengen. Tijdens de stemfase, die op 13 december is afgelopen, konden buurtbewoners het aangeboden bedrag verdelen over 10 ingezonden plannen die door de gemeente als haalbaar waren bevonden. 

Erwijn Harsevoort, wijkadviseur in Noordwest, verbindt bewoners en partners en is de contactpersoon binnen dit proces. “De gemeente Utrecht heeft de Bloemen- en Predikantenbuurt uitgekozen, omdat in beide buurten relatief weinig aanvragen voor het initiatievenfonds binnenkwamen. We wilden kijken of er met deze pilot wel initiatieven zouden loskomen”, vertelt Harsevoort. “Door het aangeboden buurtbudget kwamen deze initiatieven er toch wel. Ik vind het mooi om te zien dat er een mix aan ideeën is binnengekomen.” Het buurtbudget van €50.000 is een bijdrage van het gemeentelijke Initiatievenfonds. Via dit Initiatievenfonds kunnen Utrechters om een bijdrage vragen als ze een idee of plan hebben voor de buurt, wijk of stad.  

Ook Martine van der Linden, projectmanager bij de gemeente Utrecht, is betrokken bij het project.  “Ik heb de trekkende rol en moet ervoor zorgen dat de planning wordt gehaald”, vertelt Van der Linden. Van der Linden heeft samen met collega’s van het projectmanagementbureau gekeken naar de uitvoerbaarheid van de plannen. De uitvoerbaarheid werd onder meer gebaseerd op geldende wet- en regelgeving. “Soms kon iets niet door bijvoorbeeld kabels en leidingen in de grond of omdat er te weinig ruimte op een locatie was voor bijvoorbeeld speeltoestellen”, legt Van der Linden uit. 

Daniël Roozendaal, kunstenaar en tevens initiatiefnemer voor één van de ideeën, wil portretten van Jan Kol laten plaatsen in het Julianapark. Volgens de kunstenaar uit Utrecht moet de voormalig eigenaar van het park bij de drie ingangen worden vereerd. Voor het idee van Roozendaal is €9500 vrijgemaakt. Toch moet het plan allereerst worden uitgekozen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *