Ansichtkaarten actie in Hoorn tegen eenzaamheid ouderen

Ansichtkaarten actie in Hoorn tegen eenzaamheid ouderen

Sinds de komst van het coronavirus worden er door het hele land initiatieven georganiseerd voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruikenDe gemeenten Hoorn heeft besloten om voor de kerst een ansichtkaarten actie te organiseren als bestrijding tegen eenzaamheidDe ansichtkaarten zijn samen met het huis-aan-huisblad aan alle bewoners in Hoorn bezorgt. De ontvangers kunnen het kaartje naar iemand sturen als teken van steun tijdens de kerstdagen. Margriet Wieringa en Wendy Zeeman kwamen hierdoor op het idee om de ansichtkaarten te verzamelen en deze op te sturen naar bewoners van verzorgingstehuizen in Hoorn. 

 

Met het opgezette platform ‘Aandacht voor elkaar’ van de overheid konden verschillende organisaties en gemeenten in Nederland acties opzetten voor mensen die extra steun nodig hebben in deze corona tijd. Hoorn heeft in het kader van Aandacht voor elkaar de ansichtkaarten actie opgezet als kerstgedachten. De ansichtkaarten werden op 4 december geleverd aan de bewoners van Hoorn en mensen konden zelf kiezen naar wie ze het zouden sturen 

 

De bewoners hadden ook de keuzen om voor 15 december de kaart in te leveren bij de kledingwinkel van Wendy in Hoorn. ”Ik zet mij graag in voor de stad Hoorn en dat doe ik graag doormiddel van dit soort activiteiten. Ik heb deze actie samen met Margriet uitgevoerd. Zij had mij gezien tijdens een activiteit die ik eerder uitvoerden voor ouderen in Hoorn. Toen heeft ze mij benadert omdat ze ook graag iets wilden doen en het initiatief dat ik de vorige keer voor de ouderen had bedacht vond ze ook heel goed. Wij hebben ervoor gekozen om ansichtkaarten te verzamelen voor de bewoners in verzorgingstehuizen omdat het een makkelijke actie is en door het coronavirus konden we niet meer met de bewoners naar buiten gaan. Zo wilden we laten weten dat we toch aan ze denken”, aldus Zeeman. 

 

 Er zijn 1786 kaarten verzameld, dat is een recordaantal volgens Zeeman. Vanmorgen zijn de eerste 400 kaarten gebracht naar het verzorgingstehuis Avondlicht. Zeeman, “Maandag gaan we naar de verzorghuizenWesterhaven, LindendaelBetsy Perk en de rest van alle verzorgingstehuizen die je kan vinden in Hoorn. We hebben gekozen voor de ouderen in verzorgingstehuizen want die zijn het gemakkelijkst te benaderen want dan werk je met een organisatie. Het mooiste zou zijn om de echte eenzamen mensen die alleen thuiszitten te benaderen maar dat is meestal lastig dus daarom hebben we het zo gedaan”,vertelt Zeeman. 

 

Ondanks dat er erg positief wordt gereageerd op de ansichtkaartenactie van de gemeenten zijn er toch bewoners die het niet begrijpen dat de gemeenten zijn geld hieraan uitgeeft. “Wat een aanfluiting misschien moeten ze andere prioriteiten stellen na zo veel faillissement in Hoorn., zegt Robert Kieftenburg, een bewoner in Hoorn. Een andere bewoner, Anneke van der Lee, heeft er ook iets op te zeggen: “Zonde van het tijd en geld.” Toch blijft burgemeester Jan Nieuwenburg positief over de actieHet coronavirus raakt ons allemaal. In ons werk, onze vrije tijd en het contact met familie en vrienden. Daarom zetten we ook in Hoorn samen de schouders onder de actie Aandacht voor Elkaar. Een mooie manier om naar elkaar om te kijken en om aandacht te geven aan elkaars gemis, teleurstelling en onzekerheid. Zo blijven we elkaar vasthouden, ook op 1,5 meter afstand.”  

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *