Ik ben geen student meer

Ik ben geen student meer

Beeld: Joep Niewenweg

(Interview)

UTRECHT – Sinds anderhalve maand is Jarah Vreman, 19 jaar, gestopt met haar studie Media en Cultuur aan de Universiteit Utrecht. De studente, die met haar tweede jaar bezig was, kon mede door het coronavirus geen energie meer opbrengen voor haar studie. 

Je bent sinds anderhalve maand gestopt met je studie Media en Cultuur aan de Universiteit Utrecht, waarom?

Ik vond m’n studie niet meer leuk en ben er achter gekomen dat, doordat alle lessen voor mij online waren, bij mij de hele ‘fun van het studeren’ eraf ging. Ik heb het dan bijvoorbeeld over koffie halen tussen m’n colleges door, met klasgenoten in de collegezaal zitten, na een college met elkaar blijven hangen en avondeten met een groepje. Het hele ‘sociale’ valt dan weg, waardoor het alleen op de studie zelf aankomt. 

Wat was uiteindelijk ‘de druppel’, waardoor je gestopt bent met je studie?

Ik kreeg er gewoon zo weinig motivatie van, waardoor ik bij mezelf dacht: “Wil ik mezelf zo nog een heel jaar lang tergen?”. Ik vond het bovendien zonde van het geld, omdat ik het idee had dat ik mezelf constant aan het onderwijzen was. Je zit achter je laptop en moet jezelf constant motiveren om aan de slag te gaan. Ik vind het veel gemakkelijker om gewoon naar een college te gaan en daar informatie te krijgen. Ik had het idee dat ik niet alles meekreeg en dat ik daardoor weinig leerde.

Voor docenten was (en is) deze situatie ook nieuw. Heb je je in het gebrek aan motivatie ook een beetje kunnen inleven in de docenten? 

Ik merkte wel dat de docenten hun best deden om het leuk te maken. Althans, niet bij alle vakken. Voor de docenten is deze situatie natuurlijk ook heel vervelend. Als je in het echt een uur lang een tekst moet bespreken is dat lang, maar het is gemakkelijker vol te houden dan dat je een uur lang naar een laptop moet kijken. Je houdt je focus gewoon niet. Ik had liever iets meer ‘spanning’ in de lessen gewild. Die spanning maakt het namelijk wat minder saai, denk ik.

Hoe hadden ze de lessen spannender kunnen maken?

Dat is een goede vraag… Misschien dat je één keer in de week een televisieprogramma gaat kijken en dit met z’n allen bespreekt. Docenten zouden ook een soort van quiz kunnen maken. Het is natuurlijk niet echt iets wat een universiteit snel doet, maar ik denk dat het goed werkt om mensen bij de les te houden. Online onderwijs is gewoon dramatisch en al helemaal als je stil zit en alleen maar moet luisteren.

Heb je spijt (gehad) van je beslissing?

Nouja, spijt… Ik vind het gewoon jammer dat ik gestopt ben. Ik denk namelijk dat ik niet gestopt was als er geen corona was. De sociale prikkels had ik dan belangrijk genoeg gevonden om bij m’n studie te blijven. Het enige waar ik spijt van heb is dat ik nu niet meer studeer en dat iedereen die ik ken dat wel doet. Ik ben geen student meer. Het leren heb ik altijd erg leuk gevonden, maar dan natuurlijk wel het liefst op school. Ik heb vorig jaar echt een hele leuke tijd gehad op m’n studie, en dat dat dan nu voorbij is, zonder dat ik daar echt afscheid van heb kunnen nemen, vind ik heel erg jammer. Er zijn heel veel mensen die ik sinds het eerste jaar ken die ik nu waarschijnlijk nooit meer ga zien. Sommige mensen op m’n studie kende ik pas driekwart jaar. Bij deze mensen kan je in een vriendschap nog heel veel ontwikkelen. Als dat plotseling wordt stopgezet is dat gewoon heel jammer. Dus niet echt spijt, maar ik weet dat als alles weer opengaat, zij elkaar weer gaan zien en dat ik er dan niet meer bij ben.

Hoe kom je nu je tijd door? 

Ik ben opzoek naar een baantje. Ik heb voor meerdere baantjes gesolliciteerd, maar niemand heeft tot nu toe gereageerd. Er zijn op dit moment natuurlijk heel veel mensen opzoek naar een baantje. Ik probeer mezelf bezig te houden, maar vind dit lastig omdat iedereen gewoon druk is en ik niet. Ik kan echt alles doen wat ik wil en dat is soms wel vervelend. Er gebeurt niet heel veel in mijn leven. Ik probeer mezelf wel te vermaken door wat dingen in te plannen op een dag. Als ik ’s ochtends wakker word probeer ik een beetje te bedenken wat ik die dag ga doen. De hele dag netflixen kan ik ook wel, maar daar wordt niemand gelukkig van. Ik merk wel dat ik de laatste tijd steeds vaker denk: “Ja, ik wil gewoon weer heel graag wat doen”.

Wat ben je nog van plan dit jaar?

Ik had niet echt gerekend op een tussenjaar, dus ik had ook niet echt een plan van tevoren. Normaal gaan mensen reizen of hebben ze zoiets van “Ik wil graag iets leren”, maar naar mijn idee is er nog te weinig mogelijk. Ik denk dat ik mij nog iets beter moet oriënteren. Het lijkt me wel heel erg leuk om dit jaar nog een pottenbakles te doen of bijvoorbeeld een cursus Frans. Van niks doen word ik niet heel erg blij. Ik wil gewoon met mensen kunnen zijn. Dat hele ‘sociale’ mis ik denk ik nog wel het meest.

Wat zie je jezelf doen over een jaar?

Ik hoop dat ik een leuke studie gevonden heb waarbij ik ook echt naar school kan. Ik zit nog wel te twijfelen of ik een hbo-opleiding of universitaire studie wil gaan doen. Als het volgend jaar nog niet mogelijk is om fysiek onderwijs te krijgen, ga ik nog niet met een nieuwe studie beginnen. Ik vind mensen ontmoeten nog belangrijker dan de studie zelf. Verder hoop ik dat ik volgend jaar weer een leuk baantje gevonden heb en lekker geld kan verdienen.

Zou je zelf nog iets toe willen voegen?

Ja. Ik hoop dat universiteiten goed gaan nadenken over hoe ze het onderwijs gaan invullen om ervoor te zorgen dat het zowel leuk blijft voor de studenten als voor henzelf. Ook hoop ik dat universiteiten wat creatiever worden in het organiseren van de lessen en ook, ook al kost het heel veel moeite en organisatorisch werk, zoveel mogelijk fysiek les gaan geven. In ieder geval één keer in de week.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *