Online optreden van Flux Popschool een succes

Online optreden van Flux Popschool een succes

ZAANDAM – Het was een waar spektakel. Dit weekend heeft Flux Popschool in Zaandam: een online liveoptreden. Eerder dit jaar werden er al verschillende online optredens gedaan door de popschool. Nu het jaarlijkse kersoptreden in deugen leek te vallen is er besloten om een online platform te gebruiken. Na wekelijks geoefend te hebben, is het moment dan nu echt aangebroken.

Een compleet lege zaal, op een podium, vrijwilligers, technici en de regie na. Op de zondag middag druppelt de Flux zaal op de Hemkade, langzaam vol met bandleden. Dit keer geen hordes publiek, maar mondkapjes bij de bandleden. Om van tevoren te zeggen welk bandlid bij welke band hoort is moeilijk. Er komen shirts van Guns ’N Roses, buikshirtjes en hoodies voorbij. Door het grauwe en koude weer zullen veel van de kijkers thuis klaar zitten om te genieten van de liveoptredens.

The Elevators trappen af, de spotlights gaan aan en de zeven bandleden verschijnen. De drummer, pianist, de twee gitaristen en de drie zangeressen laten klanken horen uit liedjes van Bruno Mars tot aan Niall Horan. Bij het liedje ‘Watermelon Sugar’ van Harry Styles, is er een valse start, na een kleine ingreep herstart de band het nummer en wordt er gespeeld alsof ze nooit anders hebben gedaan.

De volgende drie bands: Sound Of Silence, Indebt en Wabi Sabi, staan klaar in de zaal om zelf het podium te domineren. Een totale stilte vormt zich om het geluid dat de bands maken. Er mag niet gepraat of geklapt worden. Zonder joelend publiek en applaus na afloop is het een eenzaam beeld. Ik tel zes camera-, vier geluid- en licht mensen, die op het podium de instrumenten en bandleden gedurende de middag in beeld brengen.

Sound of Silence start de eerste noten van ‘You know im no good’ van Amy Winehouse. De twee jong ogende zangeressen worden vloeiend begeleid door de twee gitaristen, de basgitarist en de drummer. De klanken van de instrumenten spelen perfect op de stemmen van de zangeressen in. De solo’s van gitaristen Kasian en Gijs laten niks aan de verbeelding over: de mannen staan zelfverzekerd op het podium, volledig in beeld, te genieten van de solo. De drummer Thomas en basgitarist Jozef worden door de zangeressen benoemd om vervolgens in te zetten op het liedje ‘Gravity’ van John Mayer, een rustig beginnend liedje. De eerder getoonde rauwe kant van de zangeressen bij het nummer van Winehouse, zijn bij dit nummer vervangen door andere kwaliteiten. ‘Best Fake Smile’ van James Bay wordt door de drummer ingezet en de rest van de band volgt. Een van de cameravrouwen voelt het ritme van het nummer en de energie van de band, en danst zwierig mee op de maat.

Door leegte in de zaal, die opgevuld hoort te worden door publiek, heeft de band geen interactie. De bewegingen op het podium zijn minimaal, en ook de camera lijkt geen trigger voor de bandleden te zijn. Het geluid is zowel in de zaal zelf, als op de livestream verbluffend. Alle klanken komen binnen. Op het podium is er dan wel is waar minder energie terug te vinden. Zangeres Rosalie van Sound of Silence kreeg nog steeds een adrenaline boost: ‘Iedere keer weer als ik met mijn band optreed krijg ik een kick. Dit keer merkte ik wel dat de adrenaline veel sneller weg was dan wanneer er publiek is.’, zegt ze.

Naarmate de middag vordert worden de bandleden ouder. De band Indebt bestaat uit vier mannen verdeeld over een drumstel en drie elektrische gitaren met een zangeres. Een van de gitaristen draagt het eerdergenoemde Guns N’ Roses shirt en beweegt goed mee op de muziek. Boyd de gitarist begint het intro te spelen van het volgende nummer, een langzamer liedje, waar de gekleurde lampen op inspelen. Het laatse nummer van Indebt is ‘I Don’t Need No Doctor’ van John Mayer. Een minder swingend nummer, maar zeker één waarbij alle bandleden aan bod komen.

Na een korte pauze vult het podium zich met bandleden van Wabi Sabi, bestaande uit een zangeres, een drummer, saxofonist, toetsenist en twee gitaristen. De originele bassist kon niet bij het optreden aanwezig zijn. Robert Swijgman, muziekleraar en initiatiefnemer van het Flux liveoptreden, valt in als bassist. Je merkt dat de band langer met elkaar speelt en elkaar volledig aanvoelen. De lichten staan uit, en zodra de zangeres een uithaal doet springen alle lichten aan. De toetsenist speelt ook saxofoon. Het geluid van de saxofoon is een combinatie van een rond en helder geluid met een zwoele ondertoon. De band speelt met de camera en het thuisfront krijgt door de energie het gevoel dat zij écht aanwezig zijn. Joke Hos, toeschouwer vanaf de bank vindt het een waar spektakel: ‘Wat supergaaf. We hebben weer genoten van de bands en liedjes. Hoop snel weer een optreden te mogen aanschouwen.’

De band Anti begint met een valse start door een niet werkende microfoon tijdens de uitleg over de missende zanger. Om die reden is er vanavond voor een andere invulling gekozen door de band. Niet veel later klinkt er een licht gepingel op een elektrische gitaar. Het maakt de niet werkende microfoon meteen goed. Langzaam komt er steeds een instrument bij. Het klinkt alsof het langzaam eb wordt aan de kust. De band bestaande uit vier jongens verdeeld over een drumstel en twee gitaren laten de geluiden van de instrumenten vloeiend in elkaar overlopen. Het is de eerste band waarbij er niet gezongen wordt en eigen werk klinkt, maar de zang wordt in geen enkel opzicht gemist.

De band Fluxmatics is niet in staat om het podium te domineren door de quarantaine plicht van twee bandleden. Door het gemis van Fluxmatics mag S-cape een langere set spelen. De drie zangeressen van S-cape bewegen mee op de muziek en zingen een voor een de klanken van ‘Uncharted’ van Kensington. Dat niet alle noten zuiver zijn is niet af te zien aan het plezier en de energie die de band overdraagt. Het hangende mondkapje aan de hals van een van de gitaren geeft een beeld weer van de werkelijkheid. De optredens van Flux gaan door op een verantwoordelijke wijze, met maatregelen.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *