Heerlijk skiën in Zweden, Zwitserland en Oostenrijk ondanks een negatief reisadvies

Heerlijk skiën in Zweden, Zwitserland en Oostenrijk ondanks een negatief reisadvies

Zermatt uit de gondel. Bron: Annemijn Fleer

CASTRICUM – Skiën in gebieden waar een negatief reisadvies geldt. Veel landen in de wereld zijn oranje of roodgekleurd. De Franse en Italiaanse pistes zijn dicht gebleven tijdens kerst. Zwitserland, Zweden en Oostenrijk hebben daarentegen kleine openingen om daar de sneeuw te kunnen bewonderen. De reisadviezen worden door Sascha, Mitchell en Stijn voor lief genomen. Zij zijn vertrokken naar de sneeuw.

De reis die Sascha* (21) en haar vriendin midden in een coronacrisis maken, is tot aan de grens van Zwitserland rustig. Volgens de jonge meiden is de grenscontrole lachwekkend. ‘Er was een controle die nog geen minuut duurde. Een zaklamp schijnt in de kofferbak en we mogen doorrijden. Het is ons totaal niet moeilijk gemaakt om naar het buitenland te vertrekken, door zowel Nederland als Zwitserland niet’, zegt Sascha. In Zwitserland lijkt er geen check op symptomen, verblijf of doel.

De maatregelen in Zweden worden door de 24-jarige Mitchell Kes, ALO-student uit Purmerend, ondervonden. Hij gaat per vliegtuig naar Zweden om één van zijn vrienden te bezoeken die daar werkt. Bij aankomst op het vliegveld in Kiruna is het verplicht om binnen een mondkapje op te doen, daarbuiten zijn er weinig maatregelen. In de supermarkten en winkels mag je, in vergelijking tot Nederland en veel andere EU-landen, zonder mondkapje naar binnen. Verblijven hebben eigen maatregelen op zich genomen. Deze maatregelen lijken zoveel mogelijk op de maatregelen die de gasten uit eigen land hebben meegekregen. Zo gelden de volgende regels in Zweden: een mondkapje op tot je aan tafel zit, alcohol tot 22:00 uur geschonken wordt en de bar sluit vroeg. De maatregelen schrikken Kes niet af, het is volgens hem een fijne ervaring om in deze tijd van de wintersport te genieten: ‘Ik leef in mijn eigen bubbel. Ik kom met niemand in contact en heb eigenlijk niet veel gemerkt van het virus. Dit jaar kunnen wij, als leraren, zelf genieten van de sneeuw en natuur.’

Stijn Russchen (25) vertrekt met een werkgeversverklaring naar het Oostenrijkse Westendorf. Veel werk is er voor een taxichauffeur niet. Oostenrijk is sinds 19 december in lockdown. De maatregelen zijn hier strenger dan in de andere twee ski-landen. De grenzen van Oostenrijk zijn strenger bewaakt: er wordt gevraagd om een, door een dokter ondertekende, negatieve coronatest. Vanaf 24 december zijn de pistes open. Deze zullen alleen toegankelijk zijn voor degenen die ingeschreven staan bij de gemeente. Er zijn op de pistes alleen Oostenrijkers en buitenlanders met een tweede huis in Oostenrijk te vinden. Bij de kassa waar je een skipas koopt is het mogelijk om voor een klein bedrag het verplichte FFP2 masker te kopen, dat op moet bij het betreden van een skilift. Naast het verplichte masker geldt er een capaciteitsvermindering van 50 procent voor gondels en stoeltjesliften met weerkap. De lockdown die daar aanvankelijk tot 18 januari zou duren is al verlengd tot 24 januari. Russchen: ‘De rustige, lege en strakke pistes geven een wereld van verschil. Normaal heb ik tien kinderen achter mij aan. Maar of ik dit nu leuker vind? Nee, dat niet.’

De maatregelen worden in de loop van de Nederlandse kerstvakantie in Zweden aangescherpt. De alcoholmaatregelen worden strenger en de groepsgrootte van meer dan vier personen in de horeca wordt verboden. ‘Al met al is het een prettige ervaring om even uit de alledaagse ellende te stappen die zich in Nederland nu voordoet’, zegt Kes.

In tegenstelling tot de scherpere maatregelen in Zweden lijkt er geen virus te zijn in Zwitserland. Het wordt in de kerstvakantie steeds drukker. Belgen, Nederlanders en Duitsers worden steeds meer gespot op de pistes. Buiten de mondkapjes, de avondklok en de anderhalve meter afstand om, zijn restaurants, liften en gondels open. De pistes zijn rustig, maar de liften worden volgestopt. Er lijken buiten de mondkapjesplicht om, geen extra maatregelen genomen te worden. Ruim 60 mensen stappen in een lift, weliswaar een grote gondel, maar absoluut geen lift waar de anderhalve meter gewaarborgd kan worden.

De Nederlandse overheid vraagt verantwoordelijkheid aan de burger en ontraadt het reizen naar skigebieden. Dit negatieve reisadvies wordt niet nageleefd door de drie skiërs. De wintersporters zijn het met elkaar eens: ze gaan bij terugkomst allemaal in quarantaine en nemen die verantwoordelijkheid op zich.

Sascha is een fictieve naam omdat de bron anoniem wil blijven in verband met het negatieve reisadvies.

 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *