Jaarwisseling wordt gezamenlijk gevierd in Hoorn

Jaarwisseling wordt gezamenlijk gevierd in Hoorn

Carbidschietende jongeren in de binnenstad van Hoorn

Hoorn – Het is een rustige avond in de gemeente Hoorn. Er wordt vuurwerk afgestoken op straat en mensen komen buiten bij elkaar. Op carbid schietende jongeren en een vlammende kledingcontainer bij de Deen Vredenhof na is er weinig onrust in de binnenstad.

In het begin van de avond is er al voldoende vuurwerk te zien en te horen in de gemeente Hoorn. In de binnenstad is het stil op straat en is er weinig vuurwerk te zien of te horen. De geur van de oliebollenkraam hangt nog in de lucht op het lege plein de Roodesteen.

Aan de rand van de binnenstad, de Koepoortsweg, is later op de avond siervuurwerk te zien. Een van de bewoners grapt; “Wat een prachtspul is het toch, jammer dat het dit jaar niet mag.” Verder klinkt er een hard klap vanuit het Vredenhoftunneltje waarna een schrikreactie van een voorbijgaande fietser volgt.

Om 22:30 uur wordt het onrustig op straat. Vuurwerk wordt afgestoken en voor de Deen staat de kledingcontainer in brand. De brandweer komt zonder sirenes aanrijden om de brand te blussen. Na de brand is er te zien dat er ijzel op de geparkeerde auto’s ligt en tot 00:00 uur is in de binnenstad rustig.

bewoners komen bij elkaar om gezamelijk het nieuwe jaar in te luiden

Om 00:15 uur komen er, bij het einde van de Koepoortsweg, mensen op straat om samen een sterretje op te steken. Waarbij een bewoner van nummer 135 zegt; “Wat ontzettend leuk dat iedereen elkaar gedag komt zeggen, wat een goed idee van onze buren.” Dat er een gezellige sfeer hangt is te merken, want iedereen gaat steeds dichter bij elkaar staan. Joh, we staan in de buitenlucht. Dan kan het vast geen kwaad.”, zeggen de bewoners van nummer 4. Een politiewagen rijdt langs, maar stopt niet en rijdt verder richting het spoor.

Aan het Markermeer zijn jongeren aan het carbidschieten. Zelf zeggende houden zij rekening met de oudere bewoners in de buurt. “Wij lopen altijd weg van de Haai, want daar wonen veel oudere mensen en die willen wij niet tot last zijn.”. De taken worden onderling verdeelt: de een filmt het schieten, de ander zorgt voor het carbid, nog een ander zal de ton aansteken en de laatste staat op uitkijk voor de politie. “Wij zijn al een keer gewaarschuwd. Als wij nu weer gepakt worden, hebben wij allemaal een vette boete.”

Tussen 01:00 en 03:00 uur klinkt het laatste vuurwerk, maar naast de mist is er niet veel van te zien.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *