Wandelaars en nieuwjaarduikers komen samen in het Juliana Park.

Wandelaars en nieuwjaarduikers komen samen in het Juliana Park.

Nieuwjaarsduikers in Hoorn

Hoorn – Verschillende groepen mensen trekken naar het Hoornse Juliana Park, gelegen aan het markermeer, voor een nieuwjaarsduik of een wandeling door het park.

De tempratuur bij het markermeer valt mee. Er zijn weinig wolken aan de lucht en de zon is aanwezig. De meeste mensen gaan gezamenlijk het water in en zij die de duik nemen vinden het op het land niet erg koud. Lars Beerse, die al meerdere jaren meedoet aan deze traditie, vindt het koude water niet het vervelendste, “maar wel het zand wat vervolgens overal zit”. Verschillende mensen proberen, ondanks het mooie weer, zichzelf warm te houden door te sporten en maken zich klaar voor een tweede duik.

De meeste mensen gaan twee tot drie keer het water in. “Normaal, zoals vorig jaar, is het de traditie om twee keer het water in te gaan. Dus nu gaan we ook gewoon twee keer!” aldus Thirza Pennekamp, een van de nieuwjaarsduikers. Pennekamp is overigens erg blij dat dit nog kan; “De enige traditie die wij op dit moment nog een beetje kunnen doen.” Naast de mensen die vlucht in en uit het water gaan, zijn er ook mensen die bewust laster in het water blijven zitten of een stukje gaan zwemmen en daarna op hun gemak de handdoek erbij pakken.

Dit jaar is er geen georganiseerde nieuwjaarsduik. Wel zijn er verschillende groepen mensen aanwezig die zelf het initiatief nemen om een duik te maken in het markermeer. Niet iedereen waagt het om het water in te gaan, want er zijn ook mensen die hun vrienden en familie staan aan te moedigen vanaf de kant.

Naast de nieuwjaarsduikers zijn er ook genoeg wandelaars, met hun hond, in het park te vinden die een ‘Frisse neus’ komen halen. De meeste wandelaars kijken even hoe de mensen het water in gaan en wandelen dan weer verder.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *