Illegaal vuurwerk bij politiebureau Schagen

Illegaal vuurwerk bij politiebureau Schagen

SCHAGEN – De jaarwisseling in Schagen is, ondanks het vuurwerk verbod, onrustig verlopen. Vanaf 20:00 uur is er op verschillende plekken vuurwerk te zien en te horen, vooral in de binnenstad. Er was weinig tot geen controle van de politie op straat, waardoor er om 00:00 uur de meeste klappen te horen zijn. De lucht is op dat moment helemaal versierd met vuurwerk.  

Bij de Meerkoet, tegenover het politiebureau, wordt de hele nacht illegaal vuurwerk afgestoken. Een groepje van vier jongens staan om de beurten verschillende soorten vuurwerk af te steken, die volgen met harde klappen. Na zes klappen is de politie nog steeds nergens te bekennen. ‘Voor het politiebureau is juist niet waar de politie gaat zoeken’, zegt Mitch van Stam, één van de jongens.

Het vuurwerkverbod heeft op de vier jongens geen invloed. Op de jaarwisseling na steken zij naar eigen zeggen geen vuurwerk af. ‘Voor de sfeer steken wij nu onder andere wat cobra’s af. Zonder vuurwerk is het zo een saaie jaarwisseling’, zegt Van Stam. ‘Wij zijn voor de rest wel voorzichtig en gooien het alleen op straat’.

Dylan Egging, één van de andere vier jongens, vertelt dat het makkelijk is om aan illegaal vuurwerk te komen en dat het niet veel kost. ‘Vrienden van mij rijden naar Polen en kopen daar vuurwerk goedkoop in. Hier in Nederland verkopen zij het dan weer voor meer door’ Dan wordt hij onderbroken door het harde aftellen van de mensen op straat.

Om 00:00 uur staat de straat helemaal vol met mensen die elkaar een gelukkig nieuwjaar wensen, elkaar omhelzen en zoenen. Verder wordt er geproost met champagne. Na een half uur loopt de straat weer langzaam leeg en gaan mensen terug richting hun huis. Buiten wordt het steeds kouder en het lawaai van vuurwerk vermindert. Rond één uur is het rustig in de stad. De straten zijn leeg op het vuurwerkafval na.

Over de auteur

1 reactie

  1. Avatar

    Leuk artikel Sterre.

    Antwoord

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *