Stadsbrouwerij RoodNoot zet mensen met psychiatrische problematiek aan het werk

Stadsbrouwerij RoodNoot zet mensen met psychiatrische problematiek aan het werk

Beeld: Thom van der Pol

UTRECHT – Utrechter Thom van der Pol gaat samen met twee collega’s stadsbrouwerij RoodNoot oprichten. RoodNoot, gelegen in Leidsche Rijn, moet een veilige werkplek worden waar mensen met psychiatrische problematiek de kans krijgen om te reïntegreren. 

Van der Pol vertelt veel over Bart. Bart is op dit moment 40 jaar oud en heeft in zijn leven al meerdere psychoses gehad. De man werkt nu ongeveer vijftien jaar bij Brouwerij de Prael in Amsterdam, waar hij helemaal opbloeit. Brouwerij de Prael probeert mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te zetten. Van der Pol wil het gedachtegoed van De Prael graag overnemen in Utrecht. “Ik ben al zeker tien keer bij Bart geweest, maar hij herkent mij nog steeds niet. Altijd als ik binnenkom kijkt hij mij met een schuin oog aan”, vertelt Van der Pol. “Als De Prael er niet was geweest, was Bart er waarschijnlijk ook niet meer geweest.” 

Ondanks een mogelijk faillissement bij De Prael, die de stadsbrouwerij in juli 2019 had willen openen, starten Van der Pol en zijn collega’s vol vertrouwen aan het avontuur in de boerderij. Zowel Van der Pol als zijn twee collega’s hebben een achtergrond in de zorg, waardoor het drietal ook een begeleidende functie zal vervullen. Naast mensen met psychische problemen zullen er werkplekken beschikbaar worden gesteld voor mensen waarbij geen sprake is van psychiatrische problematiek.

Bij binnenkomst legt Van der Pol uit hoe de stadsboerderij uit 1880 er over ongeveer een jaar uit komt te zien. Middenin de oude stal staat een houten tafel met een grote plattegrond erop. Hierop is de indeling van RoodNoot al goed te zien. Er wordt nog niet verbouwd, maar in de toekomst moeten hier ongeveer 70 tafels komen te staan. Ook wordt er binnenkort een extra verdieping gebouwd in de stal, waardoor extra ruimte wordt gecreëerd voor het restaurant. De stadsboerderij is een gemeentelijk monument, waardoor het niet is toegestaan om delen van de boerderij te verbouwen. Zo zitten er twee kleine ruimtes in de stal die vroeger dienden als opslagruimte. Toch weet Van der Pol hier wel raad mee: “Ik denk dat ik er een speelruimte voor kinderen van ga maken”. Een aantal ondersteuningsbalken mogen wel worden weggehaald, net zoals de openslaande deuren van de hooischuur aan de achterzijde van de boerderij. “We gaan hier een groot raam plaatsen, zodat onze gasten vanaf het terras naar het brouwproces kunnen kijken.” Van der Pol en zijn collega’s hebben amper ervaring in de horeca, dus zullen het brouwen aan iemand anders over laten. Achter de ingang, waardoor de meeste restaurantgasten naar binnen zullen komen, zullen toiletten en een vergaderruimte worden gebouwd. Nu staan hier nog een paar oude stoelen en een bank, waarop de huiskat een dutje doet

Ons gesprek eindigt in de huidige en toekomstige keuken van de boerderij. Naast een oude stoof en een oven staan hier een paar dozen met speciaalbiertjes van De Prael. Heerlijk waren ze.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *