‘’De lichtgevende hartjes staan symbool voor ons hart’’

‘’De lichtgevende hartjes staan symbool voor ons hart’’

Demonstranten bij anti-lockdown demonstratie.

Hilversum – Ruim vier honderd mannen en vrouwen hebben zich verzameld op het marktplein in Hilversum. Samen demonstreren ze tegen de corona-maatregelen. Op de tegels zijn witte cirkels geverfd om de anderhalf meter afstand te houden. Hier en daar worden ze door een enkeling gebruikt, maar de meerderheid stoort zich niet aan de aanwezigheid van de cirkels. Als er wordt gespeecht schreeuwt de menigte instemmend, als er muziek wordt gedraaid dansen ze behouden en als er een bekende wordt gezien geven ze elkaar ouderwets een handdruk.

 Als eerst bestijgt Tinus Knoops van Nederland in opstand het podium. Hij heet iedereen van harte welkom bij de demonstratie ‘’STOP DE LOCKDOWN’’. In zijn speech heeft hij het over de angst die de NOS uitrolt over zijn kanalen. Knoops wordt er kotsmisselijk van. Knoops vervolgt: ‘’Wij moeten keihard werken en toezien hoe de mensen in de zorg zich kapot werken, omdat een mongool in het torentje de hele zorg kapot bezuinigd heeft’’. Als Knoops het heeft over de ‘’ongedwongen gedwongen vaccinatie’’ reageert het publiek met luid boegeroep. Als vervolgens de vergelijking wordt gemaakt tussen het vaccinatiepaspoort en de Jodenster in de tweede wereldoorlog ontspringen ze in applaus.

De sprekers op het podium worden afgewisseld met muziek. Twee artiesten komen het podium op en zingen een reggaenummer over love and peace. De demonstranten deinen rustig mee op de muziek, een paar knuffelen elkaar. De MC attendeert de mensen op het plein op de anderhalf meter afstand die in acht gehouden moet worden. Toch mag dat niet deren dat de menigte steeds dichter bij elkaar gaat staan. Het valt ze ook niet kwalijk te nemen, gezien de gevoelstemperatuur rond het vriespunt ligt.

Er loopt een man over het plein met zijn jas vol fietslichtjes en een helm van aluminiumfolie en even later een vrouw verkleed als boom gemaakt van mondkapjes. Niet iedereen is zo uitgedost. Een aantal betogers hebben borden bij zich met teksten als: ‘’NOS=Fake News’’ en ‘’Mondkapjes plicht is zware mishandeling’’. Wel dragen de meeste demonstranten lichtgevende rode hartjes. Op de vraag waar ze voor zijn antwoord een vrouw achter het podium: ‘’De hartjes worden uitgedeeld, je kan er ook een krijgen. Ze staan symbool voor ons hart… en de liefde’’. Van alle kanten krijgen mensen flyers en stickers in hun handen gedrukt. Hierop staan anti-corona slogans en reclame voor nu partijen. Op de flyer van Vrij en Sociaal Nederland staat de slogan: VSN is de snelst groeiende en minst politieke partij waar je op kan stemmen. Er wordt zoveel uitgedeeld dat het haast op een beurs begint te lijken.

De uitgedeelde stickers werden gelijk gebruikt.

Net buiten de menigte staat een stel uit Apeldoorn. Ze dragen beiden een bord om hun nek en een FVD-pet. Op de vraag of ze vaker naar demonstraties gaan antwoord de man: ‘’Jazeker, we zijn dit jaar al naar zestien demonstraties geweest. De maatregelen staan totaal niet in verhouding tot de ernst van corona. Kijk wij ontkennen het virus niet, maar uit de cijfers blijkt dat het veel minder schadelijk is dan we vorig jaar dachten. De lockdown gaat te ver, je moet alleen de ouderen en zwakkeren beschermen.’’ Ondertussen wordt op het podium een hardcore nummer gedraaid met de tekst: ‘’één team één taak’’. Het publiek begint op en neer te springen op de plek. De vrouw vervolgt: ‘’We stemmen allebei ook FVD. Ik heb ook de boeken van Thierry Baudet gelezen. De aanval op de natiestaat is echt een aanrader.’’ Dan besluit de gemeente een half uur voor het einde de demonstratie te beëindigen. Door het springende publiek is er een ‘feestsfeer ontstaan’.  Het stel gaat nog snel even wat vrienden gedag zeggen.

Jongeren steken vuurwerk af na de demonstratie.

De kleine politiemacht die aanwezig is hoeft niet in te grijpen om het plein schoon te vegen. De demonstranten wordt eenmaal via een megafoon verzocht het plein te verlaten, en ze geven hier gelijk gehoor. Dit gaat geleidelijk en gemoedelijk. Om vier uur is het plein zo goed als leeg. Er zijn nog een paar groepjes demonstranten en wat lokale jongeren. Deze laatste hadden nog wat vuurwerk over van de jaarwisseling. Een groepje jongeren rent weg en er volgt een harde knal. Midden op het plein rijdt iemand op een scooter met een fakkel in zijn hand. Het is duidelijk dat dit geen demonstranten zijn. Maar de sfeer wordt wel grimmiger. Met de inzet van politie te paard worden ook deze laatste groepen van het plein verwijderd. Dat is het einde van een over het algemeen bijzonder rustige demonstratie.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *