Drukte op de Middelweg Uitgeest door Amerikaans tintje

Drukte op de Middelweg Uitgeest door Amerikaans tintje

UITGEEST – Uitgeest kent in een maand tijd, de opening van twee grote bedrijven. En dat ook nog in dezelfde straat. ‘New York Pizza’ en ‘Pearle Opticiens’, allebei van oorsprong Amerikaans, zijn de nieuwkomers op de Middelweg. Het is voor het eerst dat zulke bekende namen zich in Uitgeest vestigen. Volgens Virun Dauwan (eigenaar van NY Pizza in Limmen en nu Uitgeest) en Joep Cornelisse (Opticien van Pearle in Uitgeest) zijn de eerste weken erg druk verlopen.

Eind oktober 2020 stopte de optiekzaak ‘Zonjee’ na 40 jaar op de Middelweg 83. Een maandje later, op zaterdag 28 november, was daar Pearle die het pand had overgenomen en officieel opende. Joep Cornelisse, die ook opticien was bij Zonjee, blijft het gezicht van de zaak maar nu dus voor een andere werkgever. Er waren meteen verschillen die opvielen, zag Cornelisse. “De eerste weken waren meteen erg druk. Eigenlijk al drukker dan bij Zonjee. De naamsbekendheid van Pearle speelt hier zeker een rol in”, vertelt hij. In de zaak komen veel nieuwe klanten. Collega van Cornelisse, Alex Padding, weet waar de meeste van deze mensen vandaan komen. “Veel Uitgeesters gingen voorheen naar de Pearle in Heemskerk of Castricum. Nu kunnen ze lekker in eigen dorp blijven”, zegt Padding. Ook de doelgroep is diverser geworden volgens de opticiens. De jongere mensen zorgen voor een compleet gevulde agenda. “Bijna elke dag staan we vol gepland met afspraken.” Dat Cornelisse nog steeds het vertrouwde gezicht is voor de vaste klanten van Zonjee lijkt een fijne gedachte te zijn. “Of álle vaste klanten van Zonjee dit vinden, gaan we de komende maanden zien”, zegt Cornelisse.

Na de opening van Pearle, opende nog geen maand later op 21 december, New York Pizza haar deuren. Een kleine 300 meter verder. Ook hier is het de eerste weken erg druk geweest. “Vooral de feestdagen waren goede binnenkomers. Ik ben erg tevreden”, vertelt de enthousiaste Virun Dauwan. De 37-jarige ondernemer kijkt uit naar de komende maanden. “Januari wordt een maand waarin we dingetjes gaan proberen. Zoals verschillende acties. Zo hopen we steeds meer onze draai te vinden hier in Uitgeest.”

Dauwan heeft ook een zaak op de Rijksweg in Limmen. Ondanks dat er daar weinig te klagen valt heeft hij nu zijn tweede zaak geopend. “In Limmen merkte we dat de vraag naar onze gerechten steeds groter werd vanuit Uitgeest. De redelijk lange afstand zorgde soms voor klachten. Het duurde te lang of het eten was koud geworden. De kans om in Uitgeest mijn tweede zaak te vestigen, liet ik dus niet liggen”, vertelt hij trots. De komst van Pearle had een vergelijkbare reden. “De huidige franchisenemers van het pand hebben samen met hun familie meerdere zaken in omstreken, zoals in Castricum, Heemskerk en Beverwijk. Uitgeest ligt mooi centraal en viel dus eigenlijk precies op hun pad”, aldus Cornelisse.

De lokale pizzeria ‘De Pyramide’ is zeker niet blij met de komst van NY Pizza. De twee pizzeria’s liggen nog geen 200 meter van elkaar. Vaste klant van De Pyramide, John de Ree, vindt de komst van NY Pizza oneerlijk. “New York Pizza heeft een enorme voorsprong door de naamsbekendheid bij de jongeren. De Pyramide kan hier niet tegen op, het is een echt dorpszaakje”, vertelt de Ree. De Ree hoopt dat Uitgeesters de Pyramide steunen en de pizza’s voortaan niet alleen bij NY Pizza bestellen. “De Pyramide staat er al niet zo goed door het missen van een hoge omzet die ze normaal hadden tijdens het uitgaansleven. Mensen kwamen hier altijd nog even wat lekkers halen na het stappen”, zegt de Ree ongerust.

De ‘drukste’ straat van Uitgeest kan zich dus voorbereiden op nog meer drukte en zelfs op een kleine concurrentiestrijd. New York Pizza is 364 dagen per jaar geopend. “Behalve op Eerste Kerstdag”, zegt Dauwan met een glimlach. Pearle is alleen op elke maandag en zondag gesloten.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *