“Misschien moet ik maar drank gaan verkopen in de zaak, mag ik dan wel open?”

“Misschien moet ik maar drank gaan verkopen in de zaak, mag ik dan wel open?”

Foto: Aangeleverd

HAARLEM – Jeltje de Vries, directeur van boekhandel ‘De Vries Van Stockum’, vindt het onverklaarbaar waarom boekhandels nog steeds dicht moeten blijven terwijl slijterijen gewoon open mogen. “Alcohol gaat voor boeken? Onbegrijpelijk. Gooi ze dan allebei dicht”, zegt de Vries.

De lockdown, die op 15 december is ingegaan, zou vandaag (20 januari) zijn beëindigd. Door de verlenging zijn de niet-essentiële winkels nog minimaal drie weken extra gesloten, zoals kappers, kledingwinkels en boekhandels. Slijterijen en snoepwinkels behoren blijkbaar wel tot de essentiële winkels. In de media ontstaan hier nogal wat vragen over. Dat is zeker terecht vindt de Vries. “Boeken zijn een stuk essentiëler zijn dan alcohol en snoep en ik denk dat iedereen het daar over eens is. Lezen is goed voor je ontwikkeling en sommige boeken kunnen zelfs mensen uit hun depressiviteit halen. Bovendien zijn de supermarkten gewoon open waar er genoeg drank en snoep gekocht kan worden.” Een duidelijk punt dus van de Vries.

De Vries van Stockum is opgericht in 1833 en heeft een zaak in Haarlem en Den Haag. Jeltje de Vries is de vierde generatie boekenondernemer. De boekhandel heeft het grootste aanbod boeken van Nederland. Van kinderboeken tot politiek en van koken tot psychologie. Ook staat de zaak bekent om ‘het karakter’ van de winkel zoals de Vries het noemt. Het pand heeft een oude, antieke stijl in een gemoderniseerde vorm. Sommige mensen komen alleen lekker door de winkel lopen en het zogenoemde karakter bewonderen. Aan het bezorgen en afhalen kan de Vries maar niet wennen. “Het online-bestelsysteem gaat redelijk. Maar het grote verschil is dat de meeste mensen online één boek bestellen. In de zaak komen ze voor één boek maar gaan ze de deur uit met drie boeken. ”

De Gall en Gall bijvoorbeeld, is dus de hele lockdown gewoon open. Daarnaast is bezorgen en afhalen natuurlijk ook mogelijk. In de Gall en Gall van Castricum is de drukte in de winkel zelfs toegenomen ten opzichte van vóór de lockdown. “Het lijkt alsof mensen het als een uitje zien om even naar de winkel te gaan. Nu we toch open zijn gaan velen liever even naar het winkelcentrum dan dat ze online bestellen”, ziet Bas Verkaart, directeur van Gall en Gall Castricum. Verkaart krijgt wel eens de vraag van klanten waarom de zaak open mag blijven. “Ik heb zelf eigenlijk geen idee waarom wij behoren tot de levensmiddelenbranche, net zoals de Jamin hier in het winkelcentrum. Maar goed, ik ben alleen maar blij dat ik de klanten gewoon kan helpen in de winkel en een babbeltje met ze kan maken, haha.”

Volgens de Rijksoverheid valt een slijterij dus binnen de levensmiddelenbranche en boekhandels blijkbaar niet. De reden daarvoor kan de Rijksoverheid eigenlijk moeilijk verklaren. “Slijterijen bleven vooral open vanwege de feestdagen en dat is nu inderdaad nog niet veranderd”, zegt een medewerkster van de Rijksoverheid via een telefoongesprek. Volgens de Vries zit er nog maar één ding op: “Misschien moet ik maar drank gaan verkopen in de zaak, mag ik dan wel open?”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *