Studiekeuze tijdens corona crisis

Studiekeuze tijdens corona crisis

Sofie Slokker (17).

De eerstejaars studenten van dit jaar hebben vóór het begin van de corona crisis veel open dagen kunnen bezoeken voordat zij de keuze moesten maken over welke studie zij wilden volgen. Dat is anders voor de eindexamenleerlingen van de middelbare scholen van dit jaar, zo ook voor VWO-6 leerling Sofie Slokker van het Jac. P. Thijsse College. Zij heeft dit jaar haar studiekeuze moeten baseren op online open dagen en verhalen van anderen.

Sofie, jij hebt je studiekeuze moeten maken zonder fysieke open dagen. Wat is het geworden?

“Ja, klopt. Dit jaar heb ik geen open dagen kunnen bezoeken. Gelukkig ben ik vorig jaar wel al op een paar open dagen geweest waardoor ik het wel al een beetje wist. Mijn uiteindelijke keuze is psychologie geworden.”

Maakte het wegvallen van de open dagen de keuze voor jou lastiger?

“Ja, ik wist namelijk al vrij snel dat psychologie de studie was die ik wilde doen. Wel twijfelde ik erg over de stad. Doordat er geen fysieke open dagen meer waren dit jaar vond ik het moeilijk om achter de verschillen in studie en sfeer van de steden te komen.”

Heb je het gevoel dat je tijdens de online open dagen een goed beeld hebt gekregen van de opleidingen?

“Ik vond het per open dag erg verschillend. Zo hadden sommige universiteiten een live presentatie en andere een filmpje wat ze afspeelde, dat laatste trok mij iets minder aan. Ik vond het sowieso gek, een open dag van achter een beeldscherm. Dit maakte het toch wat minder persoonlijk. Ik heb het gevoel dat ik wel de juiste en genoeg informatie gekregen heb maar dat het totale beeld (omdat je de sfeer mist) toch minder is dan normaal. ”

Normaal ga je kijken in de studentensteden, hoe heb je dat nu gedaan?

“Ik ben met mijn moeder langs drie steden (Utrecht, Leiden en Amsterdam) geweest. We hebben daar even rond de universiteiten gekeken en zijn de stad even in geweest. Ondanks dat alles dicht was vond ik het wel fijn om er gewoon even geweest te zijn.”

Is er al iets duidelijk over de toelating van de opleidingen?

“Ja, psychologie is een número’s fysicus studie en die toelating gaat hetzelfde als voorgaande jaren. Wel kijken ze nu naar al je schoolexamencijfers in plaats van alleen de cijfers van eind 5v. Ze doen dit omdat eind vorig jaar erg rommelig was. Ik heb mij uiteindelijk ingeschreven voor Utrecht en Leiden, daarvoor moet ik eind februari toetsen maken. ”

Merkte je aan vriendinnen om je heen dat de corona crisis hun keuze moeilijker maakte?

“Ja, veel vriendinnen die het vorig jaar nog niet wisten hebben nu nog steeds geen idee wat ze volgend jaar willen gaan doen. Ik denk dat corona hier zeker een rol bij speelt, maar dat is natuurlijk moeilijk om met zekerheid te zeggen. ”

Heeft je middelbare school je nog op een bepaalde manier geholpen met je studiekeuze?

“Ja, ze hebben mails met informatie gestuurd, ik heb een aantal keer vrij gekregen van school voor online meeloopdagen en ik kon altijd bij de decaan terecht als ik vragen had.”

Over de auteur

Max Vessies

- Journalist - 17 jaar - Schrijvend voor regio midden Noord-Holland

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *