Nijntje-plagiaat door Chinese professor

Nijntje-plagiaat door Chinese professor

Beeld: gelderlander.nl

UTRECHT – Professor Feng Feng van de Guangzhou Academy of Fine Arts is een tentoonstelling begonnen met werken die veel mensen wel heel bekend voorkomen. De Chinese professor zou namelijk Nijntje gekopieerd hebben in zijn tentoonstelling Duck Rabbit New Year’s Day. De uitgever van Dick Bruna’s creatie is ontstemd over de tentoonstelling.

Volgens de professor zijn de werken niet geïnspireerd op Dick Bruna’s creatie, maar op een afbeelding uit 1892. Op deze afbeelding zijn zowel een eend als een konijn te zien. De professor zegt al dertig jaar bezig te zijn met de ontwikkeling van zijn ‘eend-konijn’. De inspiratie voor het ‘eend-konijn’ zou voortkomen uit een werk van filosoof Wittgenstein. Wittgenstein heeft namelijk een illustratie bekend gemaakt waarop een eend en een konijn te zien zijn. Hiermee maakte hij onderscheid tussen verschillende manieren van zien en begrijpen. De één ziet namelijk een eend en de ander een konijn. Onder een artikel dat De Utrechtse Internet Courant maakte wordt verontwaardigd gereageerd door een lezer: “Zo te zien heeft Feng ook niet bepaald veel moeite gedaan om de gelijkenis met Nijntje uit de weg te gaan. Maar goed, met opvatting over intellectueel eigendom hoeft dat ook niet. Ik ben benieuwd hoe dit af gaat lopen met eventuele rechtszaken, want dit soort zaken kunnen daar nog wel eens een opvallende uitkomst hebben”.

In verschillende Aziatische media is te lezen dat de professor zegt dat alle openbare symbolen, vooral commerciële openbare symbolen, ‘woorden’ zijn, gemaakt door kunstenaars. Symbolen zijn volgens de professor openbaar eigendom. Volgens verschillende Chinese media heeft de professor niet alleen symbolen gekopieerd. Zo stellen verschillende bronnen vast dat niet alleen de vorm en stijl van de figuren geplagieerd zouden zijn. De setting, het kleurpalet en de hele compositie komen volgens hen namelijk overeen met de werken van Dick Bruna. Ook vindt uitgeverij Mercis, de uitgever van Dick Bruna’s creatie, dat de kunstenaar hierin te ver is gegaan. Marja Kerkhof, directeur van de uitgeverij, zegt hier zelf het volgende over: “Dit is veel meer dan ‘geïnspireerd’ door. Het zijn exact dezelfde beelden, maar dan met een snavel in plaats van een kruisje”. Kerkhof snapt de professor niet. “Het is niet iemand die op een zolderkamertje wat zit te knutselen. Het is een professor die bekend is met de kunstwereld en kan weten dat er auteursrecht op de beelden rust.” De uitgeverij heeft de professor inmiddels een brief gestuurd, waarin ze hem attenderen op het plagiaat en benadrukken dat meneer maar beter zijn eigen kunst kan gaan maken.

Er is een museum in Utrecht, gewijd aan het werk van Dick Bruna. Het nijntje museum heeft nog niet gereageerd op het voorval met de Chinese professor.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *