Mentale gezondheid verslechterd door corona: “Ik zie het gewoon niet meer zitten”|Interview

Mentale gezondheid verslechterd door corona: “Ik zie het gewoon niet meer zitten”|Interview

Het coronavirus lijkt ontzettend veel invloed te hebben op de mentale gezondheid van veel jongeren. Velen hebben last van gebrek aan motivatie, stress en andere problemen. Bij jongeren met mentale gezondheidsproblemen komt dit ook erg hard binnen, met als gevolg sterk toenemende mentale klachten.

Voor dit interview praat ik met de middelbare scholiere Renske. Zij is achttien jaar oud en heeft klinische depressie. Ze gaat regelmatig naar de psycholoog om te praten over haar problemen. Na de komst van het coronavirus en de verlengde lockdowns van de afgelopen paar maanden, merkt ze dat haar mentale gezondheid verslechterd.

Wanneer is je depressie begonnen? 

“Mijn depressie is ongeveer in de derde klas van de middelbare school begonnen. Er was niet echt één gebeurtenis waardoor ik depressief werd, het was meer een opstapeling van allerlei problemen en gebeurtenissen door de jaren heen.

Welke factoren droegen bij aan het ontstaan van je depressie?

Ik was altijd al een beetje terughoudend voordat mijn depressie begon. Doordat ik gepest werd op een vroege leeftijd heb ik veel onzekerheden over mezelf ontwikkeld. Deze onzekerheden nam ik helaas ook mee tijdens het socialiseren met andere mensen. Hierdoor vond ik het lastig om nieuwe mensen te leren kennen en vrienden te maken. Dat maakte mij nog onzekerder. Het is eigenlijk een soort kettingreactie.”

Hoe ontwikkelde je depressie zich verder en wanneer besloot je hulp te zoeken?

“Ik zat ook gewoon niet lekker in mijn vel, zowel thuis als op school niet. Ik was altijd onzeker over hoe ik eruitzag en ik deed altijd mijn best om zo min mogelijk op te vallen, omdat ik bang was dat ik weer gepest zou worden. Ik voelde me waardeloos. Op een gegeven moment had ik nergens meer interesse in. Ik voelde me constant somber en de dingen die ik altijd leuk vond om te doen deed ik niet meer. Ik deed ook geen moeite om te leren voor school, waardoor mijn cijfers omlaag gingen. Na een poosje begon ik suïcidale gedachten te krijgen. Vanaf moment wist ik dat ik hulp moest zoeken.”

Wat heb je vervolgens gedaan om aan hulp te komen en wat vond je van deze hulp?

“Ik ben met de jeugdzorg gaan praten toen mijn depressie erger werd in de vierde klas. Die hebben mij doorverwezen naar een jeugdpsycholoog. Zij heeft mij geholpen om te leren omgaan met mijn depressie. Ik kreeg daarnaast verschillende opdrachten opgegeven, die zouden helpen met het vergroten van mijn zelfvertrouwen. Het is fijn om met een vertrouwd persoon over mijn problemen te kunnen praten, dat was iets waar ik het moeilijk mee had. Ik vond het lastig om toe te geven dat ik hulp nodig had. Maar ik heb er achteraf geen spijt van, omdat ik er veel aan heb gehad.”

Hoe gaat het met je mentale gezondheid sinds de komst van het coronavirus?

“Sinds corona is begonnen gaat alles eigenlijk een stuk slechter. Niemand had verwacht dat het virus zo’n groot impact zou hebben op ons leven. Toen de besmettingen weer begonnen te stijgen tijdens de tweede coronagolf heb ik een dieptepunt ervaren. Het was zo overweldigend. Het leven begon een sleur te worden. Dag in dag uit thuis blijven, weinig contact met mensen en veel schoolstress. Er lijkt geen einde aan te komen.”

Hoe is je visie op de toekomst ontwikkeld sinds corona?

“Nu de lockdown is verlengd, lijkt de toekomst weer uitzichtloos. Alle doelen die ik voor mezelf had gesteld dit jaar lijken nu onhaalbaar. Er is niks meer om naar vooruit te kijken. Ik zie het gewoon niet meer zitten, deze manier van leven laat mij nog depressiever voelen. Ik weet dat dit voor veel andere mensen ook het geval is. Ik ben bang dat hier niet veel aan te doen is, behalve met elkaar praten en elkaar blijven steunen tijdens deze moeilijke tijden. En natuurlijk hoop blijven hebben. ”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *