Tiny Houses; de oplossing voor het woningtekort?

Tiny Houses; de oplossing voor het woningtekort?

Mindful Homes Koedijk

ALKMAAR – Tiny Houses zijn sinds een paar jaar helemaal een trend. Er is veel vraag naar deze betaalbare en milieuvriendelijke huisjes. Vooral jongeren willen in een Tiny House wonen, dit komt onder andere vanwege het woningtekort waaronder de jongeren lijden.

Volgens Eefje Fehres van Tiny House Store, zullen Tiny Houses het woningtekort verminderen. Veel mensen schaffen een Tiny house aan, omdat de prijs van een Tiny House laag is. “De vaste lasten van een Tiny House zijn over het algemeen goedkoper dan bij die van een normaal huis, maar het aanschaffen van een Tiny House is wel prijzig. Dit moet men wel weten voordat ze een Tiny House aanschaffen. Een hypotheek is ook nog niet mogelijk, dit bedrag moet je dus ook nog op zak hebben”, zegt Fehres.

Julian Bobeldijk (21) wil later in een Tiny House gaan wonen. “Naar mijn mening heb ik geen groot huis nodig. Ik vind een Tiny House groot genoeg voor mij en het is goedkoper en meer ecologische verantwoordelijk dan een normaal huis”. Hoewel Fehres denkt dat het woningtekort zal verminderen door Tiny Houses, denkt Bobeldijk hier anders over. “Als je bijvoorbeeld flatten in Amsterdam vervangt voor één enkel huis, vergroot je het woningtekort alleen maar. Ik kies ook niet voor een Tiny House omdat ik dan misschien eerder aan bod kom voor een woning, maar omdat deze woning dan ook echt in mijn bezit is.”

Bobeldijk denkt wel dat veel jongeren geïnteresseerd zullen zijn in Tiny Houses. “Vaak zie je dat jongeren terecht komen in flatjes of studentenwoningen. Dit is redelijk vergelijkbaar met een Tiny House, alleen is deze meer ecologisch verantwoordelijk en in sommige gevallen zelfs goedkoper.”

Koedijk

In Koedijk, gemeente Langedijk, staan er nu ook huisjes gebaseerd op Tiny Houses. De bewoners noemen het liever Mindful Homes, aangezien de woningen groter zijn dan de normale grootte van Tiny Houses. De woongemeenschap hoopt in de toekomst meer van zulke woongemeenschappen te zien in Nederland.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *