Vuurwerkshow als protest tegen avondklok

Vuurwerkshow als protest tegen avondklok

Lisse – Op de avond van 26 januari waren een stuk of zeven jongeren van ongeveer tussen de 18 en 23 jaar oud in Noordwijk bezig met het opzetten van een kleine vuurwerkshow als protest tegen de avondklok. Ze deden dit om te laten zien dat ze het niet eens zijn met deze vergaande maatregel. Ze willen anoniem blijven, maar waren wel bereid om hun verhaal te doen.

Een stuk of zeven jongeren van ongeveer tussen de 18 en 23 jaar oud waren druk bezig met het opzetten van een kleine vuurwerkshow, van zowel knal als siervuurwerk. Met als doel tegengeluid te geven aan de vergaande maatregel van het kabinet. Ze droegen stuk voor stuk maskers die duidelijk niet alleen als mondkapje dienden. ”We vinden het belangrijk dat er wel degelijk tegengeluid wordt gegeven aan de avondklok,” zo zegt een van hen. ”En wat is nou een beter statement dan een vuurwerkshow? Het is luid en iedereen weet direct waarom je zo iets doet om 9 uur – maar tegelijk is het niet zo baldadig en gevaarlijk als het slopen van steden en winkels.” Hiermee doelt hij op de rellen eerder deze week in verschillende steden in Nederland. Rellen die gepaard gingen met veel geweld en terreur. De jongeren willen duidelijk maken dat ze het daar absoluut niet mee eens zijn. ”We willen absoluut niet gezien worden als een van die misdadigers. Wij maken niets kapot.”

Op de vraag waarom ze het niet eens zijn met de avondklok vertelt een ander van hen mij: ”Ik vind een inperking van de vrijheid die zo ver gaat, altijd ongehoord. Als er nou nog eens concreet bewijs zou zijn dat het zou werken, dan zou ik er nog over na willen denken. Maar die is er niet. Ook vind ik het heel vreemd dat die avondklok er nu komt, juist nu onze coronacijfers weer de goede kant op ging. Ik heb sterk het gevoel dat ze maar wat aanmodderen daar in Den Haag: er is helemaal geen vast en concreet plan.”

Op de vraag hoe ze aan het vuurwerk komen kunnen ze kort zijn: dit hadden ze nog over van oudjaarsavond en de protesten die ze daar voor hadden gedaan. ”We waren het ook totaal niet eens met het vuurwerkverbod, en hebben ook daarvoor op verschillende avonden vuurwerk afgestoken. Of het écht gewerkt heeft? Natuurlijk is het kabinet niet van gedachte verandert en bleef het verboden. Maar toch denk ik dat het goed is om jezelf als burger te laten horen. Kijk maar bijvoorbeeld naar Rusland waar ze nu de straat opgaan tegen Putin. Als ze dat daar durven in zo’n gevaarlijk land, dan moeten wij ons ook durven laten horen.”

Dit protest was het enige geplande protest tegen de avondklok. De vuurwerkshow duurde ongeveer zo’n twintig minuten en begon precies om negen uur. Er zijn zover bekend geen klachten of reacties geweest. Maar dat ze gehoord zijn, dat weten de jongeren wel zeker. En daar ging het uiteindelijk allemaal om.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *