Skatebaan Uitgeest steeds drukker door nieuwe rage: stuntsteps

Skatebaan Uitgeest steeds drukker door nieuwe rage: stuntsteps

UITGEEST – Er zijn weer steeds meer jongeren buiten te zien, niet allemaal met een voetbal of een smartphone maar met een stuntstep. De naam zegt het al; een speciaal ontworpen step voor het maken van gave stunts. Bijna elk kind wilt tegenwoordig wel zo’n stoere ‘pro scooter’. Van de ‘Barspin’, de ‘Tailwhip’ en de ‘Bri flip’ naar de ‘360’. Al deze trucs zijn geliefd onder de steppende jongeren. Oefenen, oefenen en nog eens oefenen. Vooral op de skatebaan in Uitgeest is de populaire sport niet te missen.

Het ‘nieuwe buitenspeelgoed’ heeft een breed stuur die 360 graden kan draaien waardoor er veel verschillende trucjes mogelijk zijn. De meeste jongeren hebben steps met felle kleuren want iedereen wilt natuurlijk opvallen. De kleine wieltjes zorgen voor explosieve snelheid over het asfalt of zelfs op de stoep. Alle onderdelen zijn te vervangen. Een nieuw stuur met een printje of grotere wielen met een andere kleur. Het lijkt erop dat de steps het ‘buitenspelen’ weer aantrekkelijker maakt.

“De avonden zijn het drukst op de skatebaan in Uitgeest”, vertelt Sil Rozema (10 jaar), een ambitieuze jongen die met zijn stoere step op de skatebaan staat. ‘Ik wil graag heel veel trucjes kunnen zoals de kickless en de Bri flip. Ik blijf ze oefenen tot dat ik ze kan”, zegt hij. “Samen met mijn klasgenoten kijken we filmpjes van de YouTuber Claudius Vertesi. Hij doet hele gave stunts en wij proberen ze dan na te doen”, vertelt de enthousiaste Sil. Claudius Vertesi is een Duitse YouTuber en professioneel stuntstepper. Zijn kanaal op YouTube heeft 1,2 miljoen abonnees en zijn filmpjes worden over de hele wereld bekeken. Niet alleen in Uitgeest zijn de stuntsteps dus zo’n enorme hype.

Jan-Peter Dankaart, directeur van webshop DAKA, liet al in begin april via een persbericht op de site weten dat de vraag naar stuntsteps toeneemt. “De groei in de verkoop van artikelen in de categorie ‘Funwheels’, zoals rollerskates, skateboards en stuntsteps is opvallend”, vertelde hij. Nu een paar maanden later is duidelijk te zien dat de vraag naar stuntsteps onder jongeren nog steeds toeneemt. Het blijft drukker worden op skatebanen en skateparken in heel Nederland. In Noord-Holland is de ‘A8’ een bekende skatebaan die zich bevindt onder de A8 bij Koog aan de Zaan. Hier komen jongeren uit heel Noord-Holland heen om te steppen.

Na jojo’s, knikkers en Pokémon GO, zorgen stuntsteps nu ook voor veel buitenspeelplezier.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *