Noordwest Ziekenhuisgroep zamelt geld in voor fietslabyrint

Noordwest Ziekenhuisgroep zamelt geld in voor fietslabyrint

CASTRICUM – Ziekenhuisgroep Noordwest is een actie gestart om een fietslabyrint aan te schaffen op hun locaties Alkmaar en Den Helder. Met een fietslabyrint willen ze bereiken dat de patiënten op de afdeling meer zullen bewegen.

 Een fietslabyrint bestaat uit een hometrainer en een beeldscherm die met elkaar zijn verbonden. Op deze manier is het mogelijk om tijdens het fietsen via het beeldscherm ook een bepaalde omgeving te zien. Hierdoor kan de persoon op de hometrainer kiezen uit een variatie van virtuele routes.

Sanne visser is unithoofd van de verpleegafdeling oncologie van Noordwest Ziekenhuisgroep, locatie Alkmaar. Zij is deelnemer aan het project ‘beweeg je beter’ en heeft de actie voor het fietslabyrint bedacht. Het ‘beweeg je beter’ project is een project vanuit het ziekenhuis om patiënten in beweging te houden tijdens en na de behandeling.

Er is wetenschappelijk bewezen dat goed bewegen tijdens de behandeling de kans op complicaties vermindert en ook de ligduur kan verkorten. Voor oncologie patiënten is het dus erg van belang om goed in beweging te blijven. Daarnaast is bewegen doormiddel van een fietslabyrint ook erg leuk voor patiënten. Ze kunnen op deze manier fietsen met als uitzicht een gevarieerde virtuele route. De fietstocht kunnen ze maken door zowel steden als natuurgebieden in binnen- en buitenland. ‘Op de afdeling oncologie en chirurgie heeft het labyrint al een aantal weken op proef gestaan. Er is toen veel gebruik van gemaakt’, vertelt unithoofd verpleegafdeling oncologie Sanne Visser. ‘’Nu het apparaat er niet meer staat, missen patiënten het fietsen en vragen ze er specifiek naar. Ik hoop dan ook dat we een eigen fietslabyrint voor onze patiënten kunnen realiseren’’.

De afdeling is nu samen met de Vrienden van Noordwest een inzamelingsactie gestart. De aanschaf van een fietslabyrint kost namelijk veel geld. Doneren kan via  www.vriendenvannoordwest.nl

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *