Plan voor windturbines Wormerland verworpen

Plan voor windturbines Wormerland verworpen

Wormerland – Wethouder Halewijn, van partij GroenLinks die zich onder andere bezig houdt met het klimaat, wilde onderzoek doen naar de mogelijkheid van windturbines bij de A7 in Wijdewormer, maar door een ingediende motie van de VDD, gesteund door de PvdA, CDA en POV, is dat plan van de tafel geschoven. Hierin wordt onder andere vermeld dat er geen windturbines in heel Wormerland mogen worden geplaatst en ook mag de wethouder geen onderzoek meer doen.  

Vanwege het aangenomen klimaatakkoord van het kabinet in 2019 is Wormerland gekoppeld aan een energieregio, Regio Energie Strategie (RES). Hiervoor moeten deze regio’s uitzoeken waar en op welke manier duurzame energie opgewekt kan worden voor 2030. Daarvoor wilde Harold Halewijn onderzoek doen naar de mogelijkheid van windturbines in de Wijdewormer, maar de tegenstand is erg groot. De partij VVD heeft daarom een motie ingediend en deze is in mei 2020 aangenomen. Door een motie in te dienen kan de gemeenteraad invloed uit oefenen op het beleid en met deze aangenomen motie heeft de gemeenteraad beslist dat er geen windturbines zijn toegestaan in de Wijdewormer, geen enkele windturbine wordt opgenomen in de RES voor heel Wormerland en wethouder Halewijn moest Wormerland terug trekken uit het onderzoek. 

In 2008 is er ook een onderzoek gedaan naar het plaatsen van windturbines. Hieruit bleek dat windmolens langs de A7 onverstandig zijn vanwege de impact voor het land en migrerende vogels tussen de beide natuurgebieden van de Wijdewormer. GroenLinks en D66 wilden graag een nieuw onderzoek om te kijken of dit nog steeds het geval is en als argument gebruikte zij ook dat dit zal helpen voor het RES proces, maar hiermee wisten zij de andere partijen niet te overtuigen. 

Tijdens de raadsvergadering begin september heeft GroenLinks een nieuw voorstel ingediend om in plaats van onderzoek te doen naar grote windmolens te kijken naar het plaatsen van kleine windmolens in het gebied. Hierop kwam uit veel partijen een weerwoord. Jan Boer, fractievoorzitter POV, zei op het voorstel: “Het lijkt een beetje op jengelen om toch je zin te krijgen.” Ook burgerraadslid Gerard Rozemeijer schreef later dat GroenLinks moet stoppen met zeuren. 

De raad heeft dit voorstel uiteindelijk niet erkend en dat betekent dat Wormerland zal moeten nadenken over andere mogelijkheden om de CO2-uitstoot tegen te gaan. 

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *