Door tekort aan studentenwoningen op de camping slapen

Door tekort aan studentenwoningen op de camping slapen

Door een gigantische toename in het aantal studenten slapen sommige internationale studenten op de camping naast het Amsterdamse bos. Dit is een noodoplossing bedacht door de Amsterdamse universiteiten, ze kunnen daar een semester terecht voor €350 per maand.

Een nieuwe UvA-student lacht en zegt: “ik had het wel anders verwacht maar het is denk ik wel leuk.” Ze is drie dagen geleden aangekomen op de camping aan de onderkant van het Amsterdamse bos, veertig minuten fietsen van de universiteit.

Dat studenten op campings en in hostels moeten slapen komt door lange wachttijden voor huisvesting verzorgd door de universiteit. Zij kunnen het aantal nieuwe studenten bijna niet meer aan, verteld de woordvoerder van UvA Annelies van Dijk.

“Zoals het nu gaat is natuurlijk niet de bedoeling”, verteld Maarten van Dorp, voorzitter van studentenunie ASVA. “Maar het is natuurlijk beter dan dat de studenten een woning moeten zoeken in de onmogelijke vrije markt waar we nu in zitten.”

De UvA heeft drieduizend woningen beschikbaar voor internationale studenten, volgens de universiteit is dit een probleem wat zich meestal vanzelf oplost. Van Dorp zegt dat het inderdaad niet zo zal zijn dat studenten op straat belanden, maar het is niet zozeer dat er geen woningen beschikbaar zijn. Maar de woningen die er zijn, zijn vaak onbetaalbaar.

Onder de internationale studenten is de UvA enorm in trek. Dit jaar waren en 8.126 aanmeldingen voor een bacheloropleiding, daarvan komen er 3.240 uit het buitenland. Vorig jaar kwamen er 2.427 studenten uit het buitenland, er is dus een stijging van 33 procent. Aan de hand van deze cijfers is het woningentekort van de UvA goed te verklaren.

Over de auteur

Mees Schipper

Mijn naam is Mees Schipper, ik ben 18 jaar. Mijn passie is hockeyen, ik speel bij BHC Overbos in Jong Heren 1.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *