De discussie over kernenergie.

De discussie over kernenergie.

Kerncentrales zijn al heel lang een discussiepunt. Al vanaf het moment dat koningin Juliana in 1969 de kerncentrale in Dodewaard opende. Kernenergie wordt tot nu toe opgewekt door splijting van uranium elementen, maar sinds een aantal jaar wordt er veel geëxperimenteerd met een ander element genaamd thorium. Er zijn verschillende meningen over het element en de gevaren ervan. Waarom horen we er dan zo weinig over?

De noodzaak om kerncentrales te gaan gebruiken om CO2 te verminderen wordt gezien als een belangrijk standpunt. “Het is de bedoeling om in 2030 al resultaat te zien van verduurzaming,” zegt Gerard Brinkman, een campagner van WISE, “we zouden moeten focussen op zon en wind.” WISE is al sinds 1978 een energie revolutionaire groep. Volgens hen is het niet nodig om aan kernenergie te beginnen als je geld steekt in energiebesparing, meer zon en wind energie wekt, een batterijen opslag creëert en als Europa energie zou delen. “Kernenergie is een schijnoplossing,” aldus Brinkman, “er moet enorm veel geïnvesteerd worden in zulk onderzoek en daardoor gaan de prijzen voor energie uiteindelijk omhoog.”

Eén van de partijen die voor de kernenergiecentrales zijn is de FvD. Onlangs heeft Baudet een pleidooi gehouden om in Petten een internationaal thorium onderzoekscentrum te plaatsen en vroeg daar financiering voor. Deze brief is naar de voorzitter van de Tweede Kamer gegaan. In deze brief staat echter dat experts niet verwachten dat de energie voor 2040 op de markt gaat komen. Het gaat hier wel weer om het verduurzamen van energie en daardoor CO2 uitstoot te verlagen.

Op het moment is het grootst lopende onderzoek op thorium kernenergie die van professor Jan Leen Kloosterman. Naast zijn baan op de TU Delft als professor is hij ook kernfysicus. Op het moment wordt kernenergie vooral gehaald uit uranium met verhitte waterdruk. Een ander element, namelijk thorium, kan ook gebruikt worden voor zulke centrales. Maar er wordt nu veel onderzoek gedaan naar een nieuwe soort kerncentrale. Deze kerncentrale willen gesmolten zout gaan gebruiken om de elementen te splijten. Dit is een metaal wat samen met thorium en een kleinere hoeveelheid uranium kernenergie kan gaan wekken.

Er zijn heel veel kanten op het verhaal van kerncentrales in het algemeen. Waar alle gesproken partijen het mee eens zijn is dat het nu top prioriteit is om duurzamer te worden in ons landelijke energieverbruik en daarmee de klimaatverandering af te zwakken. De discussie of kernenergie daar aan mee gaat helpen moet nog uit onderzoek voortkomen. In dat onderzoek moet nog wat meer energie gestoken worden.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.