Mensen in de rij om het terras weer op te mogen

Mensen in de rij om het terras weer op te mogen

Beeld: Bent Schreuter

De horeca mocht gisteren voor het eerst in 39 dagen haar deuren weer openen. Voor veel horecazaken in Utrecht stonden mensen dan ook in de rij om het terras weer op te gaan. De minister-president had het advies van het OMT om de horeca tot 8 uur open te laten gaan genegeerd en besloot dat de horeca tot 22:00 open mocht blijven. Een duidelijke boodschap dat Nederland de grenzen van het coronavirus vanaf nu af aan gaat opzoeken.  Nieuwe minister van volksgezondheid, welzijn en sport vertelde wel in de persconferentie van afgelopen dinsdag dat een coronavaccinatiebewijs of herstelbewijs verplicht is. Zowel voor het terras als voor binnen.

Voor het eerst dit jaar brandde er lichtjes in de kroegen langs de oude gracht. Binnen door de raampjes zag je volle cafés en blije mensen. Het uitgelaten gevoel van ‘het kan weer’ was te voelen door de hele stad. Zo hoorde je weer gebrul op het Neude plein van dronken studenten in plaats van dat van een corona protest. Een van de kroegen waar gister luid gebruld werd en ook genoeg gedronken was de Postillon aan de Gaardbrug van de oude gracht. De nieuwe eigenaren van de kroeg, Thijs en Anne liepen gisteren al zingend de rumoerige menigte te verzien van drankjes. “Het voelde bijna stout toen ik vanochtend het terras klaarzette”, zegt Thijs.

Buiten het café stonden vreemdelingen met elkaar te drinken en te roken. Binnen in de kroeg zat een bijzondere mix van studenten, jonge stelletjes en een groepje oude stamgasten. Het was één groot feest binnen, zo stond Thijs op begeven moment drankjes te serveren terwijl er iemand hangend aan z’n rug hing. “Het is net echt”, zegt Anne “puur geluk, zo voelt het.”

Niet iedereen heeft zoveel geluk als Thijs en Anne. Er zijn ook restaurants die deze laatste lockdown niet hebben overleefd. Voor de gelukkige die gister hun deuren weer mochten openen is de weg er naartoe niet makkelijk geweest. Zo vertelt Anne dat de laatste lockdown veel van haar en haar man vergde. Zo hebben ze dagen dat ze dicht waren gewerkt in de fabriek van Anne haar vader. Om te voorkomen dat de deuren voorgoed dicht zouden blijven. “We hebben niet echt bepaald een vakantie gehad.”

Op de vraag, denk je dat dit laatste lockdown was? Antwoordde Anne simpelweg, “Ja! Het kan gewoon echt niet nog een keer”. Als beginnende ondernemers hebben Anne en Thijs namelijk ook nooit steun gekregen van de overheid. Zij hebben de kroeg namelijk overgenomen in het begin van de coronacrisis. Dus hebben geen pre-corona referentiekader en kunnen dus moeilijk 80% omzet vragen van jaren die ze niet hebben gedraaid.

“Die mensen die bang en kwetsbaar zijn blijven jullie maar is thuis! Ik ga namelijk echt niet meer naar huis.”, zegt Anne “Kijk is hoe blij iedereen is. Normaal gesproken heb je nog wel een beetje iets van gezeik maar nee iedereen is blij blij blij.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *