coronadating

coronadating

Man and woman with smart phone talking in keeping social distance

Net als alle andere dingen in de wereld is daten verpest door het coronavirus. Het traditionele paringsdansje van jonge stelletjes is overhoopgegooid door lockdowns en maatregels. De veilige optie van eventjes een terrasje pakken of naar de bioscoop gaan is verdwenen. Tegenwoordig bestaat een date vaak uit een bakje koffie en een koude wandeling door de stad. Of nog erger, een wildvreemde uitnodigen om bij je thuis te laten komen. Het is dan ook niet gek dat daten onder jongeren volgens een Rutger studie 40% is afgenomen. Ook stelletjes moeten nu steeds weer nieuwe manieren verzinnen om dingen spannend te houden tijdens lockdowns. Maar gelukkig zijn jongeren vindingrijk, vooral als het over onderwerpen gaan die te maken hebben met seks en drank. Dus hier staan drie verhalen over daten tijdens de coronacrisis.

 

Nieuwe mensen ontmoeten tijdens een pandemie is per definitie een uitdaging. Gelukkig hoefde Kaia, 20-jarige student op de HU, niet ver te zoeken. Een klasgenoot van haar viel op vanwege zijn “lekkere billetjes”. Toen Kaia hem op date vroeg was er echter wel één probleem; alles was dicht. Maar daar bedacht Kaia iets op ‘supermarkthoppen’. “Nou, in plaats van barhoppen kwam ik met het fantastische idee om te supermarkthoppen. Een gezellige wandeling van supermarkt naar supermarkt en bij elke supermarkt haal je een speciaal biertje of een lekkere fles wijn.” Ondanks dit ‘fantastische idee’ liep de date in praktijk iets anders. “We kwamen te laat, dus we hadden helemaal geen tijd om te supermarktshoppen. Alles is fucking 8 uur dicht. Dus kochten we allebei maar een fles wijn, hij rood ik wit. We speelden Truth or Dare, dat speel ik altijd op een eerste date. Op een gegeven moment was ik aan het paaldansen langs de oude gracht en hij moest van mij push-ups doen, dan kon hij zich even man voelen. Vervolgens gaf ik hem een rondleiding door het centrum. Toen werd het ineens koud. O nee dacht ik, dan maar naar mijn huis waar we rustig een theetje hebben gedronken. Waarna hij de laatste bus miste. Mooie herinneringen en een mogelijke soa is niet het enige wat Kaia aan haar date ervaring overhield, de volgende dag waren ze allebei positief getest op corona. Ondanks dat spreken ze elkaar nog regelmatig en hebben ze de quarantaine besteed met wandeldates over de telefoon.

Bij sommige mensen hoeft er geen vonk meer over te slaan, die is er al. Maar die vonk brandend houden kan best een opgave zijn tijdens een lockdown. Dit geldt bijvoorbeeld voor Evy en Jester die nu al meer dan twee jaar een relatie hebben en elke lockdown samen hebben getrotseerd. Ook zij hebben nieuwe manieren moeten vinden om de romantiek niet dood te laten bloeden. Laatst zijn ze bijvoorbeeld uiteten geweest in eigen huis. “We namen elkaars jas aan en dekte de tafel voor elkaar in.”, vertelt Jester. “Ik had nog speciaal kaarsjes gehaald en van een vriendin een kandelaar geleend.”, voegde Evy eraan toe. “We hadden allebei een paar gangen gemaakt en deden aan het eind nog een glühwein wandeling.”, zei Jester. Dit soort dates gebeuren echter wel steeds minder. “Ik merk dat hoe meer lockdowns we hebben, hoe langer ik wacht om zoiets te ondernemen.”, zegt Evy “Het zit hem toch steeds meer in de kleine dingen zoals een kopje thee of een wandeling.”

Datingapps, apps zoals Tinder, Bumble en Hinge zijn de nieuwe arena geworden van de datingwereld. Nu jongeren elkaar niet meer tegenkomen in clubs, kroegen of andere publieke plekken gaan ze massaal datingsapp op mensen te ontmoeten. Dit geldt onder anderen voor Lois die zich tot vandaag nog bevindt in de onlinewereld van datingsapps. “Je doet gewoon heel veel blinddates omdat je niet iemand even gaat tegenkomen in de kroeg.” Uiteindelijk heeft Lois twee relaties aan al die blinddates overgehouden “Dat was een spektakel hoor. Uiteindelijk allebei niet goed afgelopen”, vertel Lois al lachend. “Mijn probleem is gewoon dat ik niemand superleuk vind, maar iedereen wel een beetje.” Na dik twee jaar op blinddates gaan via datingsapps is Lois wel tot een conclusie gekomen. “Je moet echt zeker weten dat je met die persoon wil afspreken. En ik weet dat dat moeilijk is als je elkaar niet hebt ontmoet. Maar anders moet je het niet doen.”

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *