Sportverenigingen vanaf 1 juli rookvrij in Den Haag.

Sportverenigingen vanaf 1 juli rookvrij in Den Haag.

Roken en sport gaan niet samen. Bron: Hartstichting

Haagse sportverenigingen en sportparken worden vanaf 1 juli rookvrije zones. Dit initiatief komt van de gemeente zelf, met als voornaamste doel dat meer kinderen in een rookvrij Den Haag kunnen opgroeien en sporten. Kinderen zijn veel op een sportclub te vinden dus was het niet meer dan logisch om na de scholen en de horeca ook de sportaccommodaties rookvrij te maken. 

De bedoeling is dat deze regel vanaf het nieuwe sportseizoen ingaat: 1 juli 2021 dus. Met het Haags Sportakkoord hebben de burgemeester en de wethouders besloten om alle sportparken van de sportverenigingen in Den Haag in 2022 helemaal rookvrij te maken. De gemeenteraad gaat hier dus een half jaar eerder mee beginnen dan eigenlijk de bedoeling was. Groep De Mos is erg blij dat deze beslissing is gevallen: “ Dit is belangrijk voor de jeugd, zodat ze zien dat roken helemaal niet hoort bij bijvoorbeeld een voetbal-, hockey of handbalveld. Sporten en roken zijn ook precies het tegenovergestelde van elkaar. Sporten is gezond, roken niet. Dus hoort dat niet samen op één plek te gebeuren“ zei lijsttrekker Richard de Mos afgelopen week. De gemeenteraad heeft alle sportverenigingen per brief al geïnformeerd over deze beslissing. Veel sportverenigingen moeten wel wat aanpassingen doen om kenbaar te maken dat de sportparken helemaal rookvrij zijn maar deze zijn minimaal; veel verenigingen hebben in de afgelopen jaren al zelf initiatieven genomen om hun complex rookarm te maken.  

Volgens de burgemeester, zullen er geen speciale rookzones komen. Roken wordt dus in binnen- en buiten ruimtes helemaal verboden. De regel geldt niet alleen voor de ouders aan de lijn, maar ook voor de sporters en medewerkers van de club zelf. E-sigaretten zijn ook niet meer toegestaan vanaf 1 juli.

Over de auteur

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.