NEW HOBBY, NEW ME: URBEXEN

NEW HOBBY, NEW ME: URBEXEN

May Cate tijdens het urbexen op een verlaten locatie in Duitsland

Het coronavirus en de vele lockdowns hebben ons zeeën van tijd gegeven. Genoeg ruimte dus voor nieuwe hobby’s en projecten. Iedere week interviewen we iemand uit de omgeving, die in deze rare tijd een nieuwe vrijetijdsbesteding heeft ontdekt of is begonnen aan een nieuw project. Deze week interviewen we: May Cate (35). Zij is samen met haar vriend Drey, begonnen met urbexen.

May Cate is een beautyblogger en content creator. Op haar blog kun je bijna dagelijks nieuwe posts zien over onder andere make-up, fashion en dieren. Ze heeft een achtergrond in de pedagogiek en een opleiding voor schoonheidsspecialiste gedaan. Op Instagram heeft zij meer dan 15.000 volgers en richt zij zich op beauty. Echter isinds de pandemie een nieuwe pagina te vinden op haar website, die gewijd is aan haar nieuwe passie: urbexen

Voor de mensen die het niet kennen; wat is urbexen precies? 
Urbexen is het bezoeken van verlaten plekken. Mensen doen dat voornamelijk om te fotograferen en anderen doen het voor de spanning. Eigenlijk mag het niet. Je kunt een boete krijgen als je een gebied betreedt waar hekken staan of borden hangen. Het is trespassing, maar we doen er verder geen verboden dingen. Wij doen niet aan vandalisme, we laten alles zoals het is.” 

Hoe begon deze hobby voor jou? 
Samen met mijn vriend Drey was ik aan het roadtrippen in Italië. Per toeval stuitten we op een leegstaand pand. We zijn toen spontaan een kijkje gaan nemen en ik deelde dit met mijn volgers. 
Achteraf hebben we gegoogled en bleek het een leegstaand hotel te zijn. Er stonden ook allerlei verhalen op internet over mensen die daar zouden zijn overleden.
Ik had daarvoor al weleens op youtube filmpjes gezien van mensen die bijvoorbeeld naar een verlaten pretpark gaan, dus ik had wel al van urbexen gehoord.

Hoe was jullie ervaring de eerste keer? 
De eerste keer vond ik echt héél spannend. Je weet gewoon niet wat je gaat tegenkomen. Wij zijn erg fan van ‘true crime en andere gekke verhalen. Misschien is het ook een beetje een gekke fascinatie met de dood. Dat is natuurlijk niet iets leuks, maar wel iets heel interessants en indrukwekkends. Misschien is dat wel de reden dat je in onze vlogs op Instagram ook veel humor terugziet. We zetten geen showtje op, we zijn gewoon onszelf en dat is hoe we ermee omgaan. We willen het ook luchtig houden. De eerste keer was zo’n toffe ervaring dat we daarna op zoek zijn gegaan naar locaties in Nederland.

Hoe vind je die plekken? 
“Het is vrij moeilijk om een nieuwe plek te vinden. Mensen zetten de locaties niet op internet. Anders gaan er teveel mensen naartoe om dingen te slopen en stelen. Er is op sociale media wel een community met de mensen waar onderling locaties worden geruild, maar je zet ze niet zomaar op internet.

Wat is het aan Urbexen dat jou trekt? 
“Mensen volgen mij vanwege beauty. Urbex is zó iets anders. Het aardt me en houdt me met mijn twee benen op de grond. Het gaat om de minder mooie en vervelende dingen. Alles is rauw en lelijk. Het is heel indrukwekkend en zet dingen in perspectief. Ik ga puur voor de ervaring. Ik maak ook wel wat foto’s en wat filmpjes, maar het gaat ons echt om de verhalen.”

Wat is de meest bijzondere plek waar je bent geweest?  
“De eerste keer was natuurlijk heel spannend, maar de tweede plek waar we naartoe zijn gegaan hebben we echt doelbewust gekozen. Dat was een oud psychiatrisch ziekenhuis voor vrouwen. Heel erg fascinerend. Het was wel een bekendere urbex locatie, dus je ziet wel neppe dingen die mensen daar hebben achtergelaten. Er was bijvoorbeeld een bad met bloed. Toch was het heel bijzonder. Locaties als een sanatorium, kerken of hotels hebben vaak meer geschiedenis dan bijvoorbeeld een verlaten fabriek.” 

Als corona voorbij is, blijven jullie dit dan nog doen? 
“Na corona willen we het juist wat vaker doen. De eerste lockdown zijn we naar Duitsland gegaan, maar dat voelde toch niet zo fijn met een pandemie. We hebben nog een aantal locaties op de lijst staan in Duitsland. Er is bijvoorbeeld een oud nazi ziekenhuis in Berlijn. Maar ook in ZuidFrankrijk en Servië heb je veel plekken. Daar is het misschien nog wel veel rauwer. Hier in Nederland slopen en bouwen we snel. Er blijft dus veel minder staan.”

Is het een activiteit die voor iedereen leuk is?
“Ik heb weleens een vriendinnetje meegenomen en die is helemaal om. Mijn moeder en broertje vonden het ook leuk, maar misschien is dat ook omdat we zoveel binnen zitten. Dit was dan eindelijk een uitstapje. Of zij het vaker gaan doen weet ik niet zeker. Je moet het wel echt leuk vinden om te speuren en op onderzoek uit te gaan.
Je moet ook goed de verantwoordelijkheid begrijpen en respectvol met de omgeving omgaan. Laat alles netjes achter zoals je het vindt. Ga er niet naartoe om te feesten of te vernielen.

Stel dat ik wil beginnen met urbexen, waar moet ik dan rekening mee houden?  
Allereerst is het goed om te weten dat het eigenlijk niet mag. Let dus op wat je doet. 
En je moet je er op kleden. Overal ligt puin, glas en het is niet schoon. Ik trek dus altijd lange broeken en dikke schoenen aan. Zelf betreed ik geen plekken waar je moet klimmen. Mijn vriend doet dat wel. Je moet kunnen inschatten of het veilig is. Wij blijven ook niet lang hangen, je weet nooit zeker of er asbest is bijvoorbeeld. 
Als je voor het eerst gaat kun je juist een van de bekendere plekken bezoeken. Die staan gewoon op google. Dan kun je eerst even uitproberen of je het überhaupt wel leuk vindt. Als je er dan mee door wil kun je tijd investeren in het zoeken naar de locaties en het ruilen met andere urbexers. De plekken komen je niet zomaar aanwaaien.” 

Wat heeft urbexen je geleerd? Heeft het iets in jou verandert? 
Mijn Instagram is gefocust op alle mooie en leuke dingen, op aesthatics. Dit heeft me wel geleerd om schoonheid te zien in lelijke dingen. Als je in zo’n oud gebouw bent, dan denk je toch aan alle verhalen die er hebben gespeeldOf je ziet de natuur die het overneemt. Urbexen is juist het rauwe en het lelijke. Ik heb wel echt geleerd om daar de beauty van in te zien.” 

De Beauty blog van May:
http://maycate.com/  

May op Instagram: 
beauty: https://www.instagram.com/may_cate/ 
urbexen: https://www.instagram.com/theurbies/ 

Over de auteur

Maxime Jacquard

Geboren in Voorburg en opgegroeid in Den Haag, waar ik altijd veel bezig ben geweest met theater en voorstellingen. Naast het studentenleven, ben ik veel bezig met creatieve hobby's zoals bijvoorbeeld schilderen, piano spelen en tekenen. Schroom niet mij een berichtje te sturen als je vragen voor mij hebt!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *